Burgonyás kéksajtos frittata

A frittata a barátságtalan téli reggelek megmentője. Nagyon laktató tojásétel és az a jó benne, hogy gyakorlatilag bármilyen zöldséggel működik. Sőt, az olaszok gyakran még az előző napi maradék spagettit is így hasznosítják újra. Ha marad belőle egy-két szelet, elteszem estére és szendvicsben is nagyszerű vacsora lesz belőle.

Hozzávalók 4 személyre:
1 közepes méretű burgonya
2 evőkanál olívaolaj
1 fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
1/2 teáskanál szárított kakukkfű
7 tojás
10 dkg kéksajt (pl gorgonzola, vagy stilton)
só, bors
1 kis csokor friss petrezselyem a tetejére

Elkészítés

A burgonyát meghámozzuk, karikára vágjuk és megfőzzük. Mikor éppen csak elkezd megpuhulni, levesszük a tűzhelyről, leszűrjük és félretesszük.

A hagymát vékony szeletekre vágjuk és egy 20 cm átmérőjű sütésálló serpenyőben, 2 evőkanál olívaolajon megpirítjuk. Rádobjuk a főtt krumplit, az apróra vágott fokhagymát, valamint a kakukkfüvet és nagyjából 2 percig pirítjuk.

A tojásokat villával felverjük, sózzuk, borsozzuk, majd belemorzsoljuk a kéksajtot és jól elkeverjük. Egy kevés sajtot félre is tehetünk tálaláshoz.

A tojást a serpenyőbe öntjük és keverés nélkül, közepes lángon sütjük, míg az edény fala mentén megszilárdul. Ekkor 180 fokra előmelegített sütőbe tesszük és 5-6 perc alatt megsütjük a közepét is.

Tálaláskor megszórjuk a maradék kéksajttal és egy kis petrezselyemmel.

Tipp: A frittatata fém nyelű, sütőbe tehető serpenyő hiányában is elkészíthető. Egyszerűen csak annyit kell tennünk, hogy mikor a széle már szépen megsült, lecsúsztatjuk az egészet egy nagy lapostányérra, majd fejjel lefelé visszaborítjuk a serpenyőbe.

Tetszett a recept?

- Mutass többet a szerzőtől -