Céklás rizottó márványsajttal és dióval

A ress cékla, a ropogós dió és a selymes márványsajt nagyon szépen egészítik ki egymást ebben az egyszerű és elegáns ételben.

Hozzávalók 2 személyre:

5 dkg vaj
10 dkg kerek szemű rizs
10 dkg hámozott, felkockázott cékla
5 dkg márványsajt
5 dkg dió
1 dl száraz fehérbor
kb. 2 dl alaplé

Elkészítés:

A vajat felolvasztjuk, majd rászórjuk a rizst és a céklát. Közepes lángon, folyamatosan kevergetve fokozatosan öntünk rá fél deci bort és alaplevet. Amikor ez elpárolgott, újra öntünk rá. Ezt addig ismételgetjük, amíg a rizs éppen hogy megpuhul, és szép sűrű szaft keletkezik körülötte.

A főzés közben egy száraz serpenyőben magas lángon addig pirítjuk a diót, amíg illatozni kezd. Szórjuk át egy mozsárba és törjük durvára vagy egy késsel aprítsuk fel mozsár hiányában.

Amint elkészült a rizs, sózzuk meg, szórjuk rá a márványsajtot és forgassuk át. Végül a dióval megszórva azonnal tálaljuk. Ez az étel csak frissen finom, krémes. Tárolás közben a rizs felszívja a szaftot, és nem lesz jó az állaga.

Tetszett a recept?

- Mutass többet a szerzőtől -