Chili sin carne, azaz csilis bab hús nélkül

Egyszer készítettem egy nagyobb kerti partira jól ismert csilit és ezt a vegán verziót. Ennek követelte mindenki a receptjét, a húsosból maradt még másnapra is. Legyen akár csak egy húsmentes hétfő, esetleg kezdő vagy haladó életmódváltás, ez az étel mindenkit elvarázsol minden évszakban. Pezsdítő, vidám, friss, erős, és a megrögzött húsevő ismerőseink – a quinoa klasszul hozza a darálthús-textúrát – elégedettsége is garantált.

Hozzávalók 4 személyre:
15 dkg quinoa, lehetőleg beáztatva egy estére, így könnyebb az emésztése
2-3 evőkanál olívaolaj
1 vöröshagyma, apróra vágva
2 kaliforniai paprika, felkockázva
3 fokhagyma, szeletelve
csilipor, ízlés szerint
2 teáskanál római kömény
1 teáskanál oregánó
1 teáskanál füstölt paprika
800 g konzerv-daraboltparadicsom
4 dl víz vagy zöldségalaplé
1 citrom leve
400 g konzerv-vörösbab
400 g konzerv- vagy fagyasztott kukorica
1 csokor friss koriander
só, bors

Elkészítés:

Tegyük fel főni a quinoát egy kisebb edényben. Adjunk hozzá annyi vizet, amennyi ellepi, és nagyjából 10–15 perc alatt el is készül. Vegyük le a tűzről, és hagyjuk még lefedve állni 10 percet. Aztán keverjük át villával.

Ezalatt közepes tűzön pirítsuk meg a hagymát, a kaliforniai paprikát, a fokhagymát, és főzzük 2-3 percig. Jöhetnek a fűszerek, és adjunk nekik még 2-3 percet. Ezután a paradicsom és a víz (vagy alaplé), só, bors. 5 perc főzés után adjuk hozzá a babot, a kukoricát és a megfőtt quinoát, végül a citromlevet.

Még 5 perc, és készen vagyunk. Tálalhatjuk avokádó- és lime-szeletekkel, növényi joghurttal vagy tejföllel.

Tipp:
Tortillába tekerve elvivős ebédnek is nagyon finom.

Tetszett a recept?

- Mutass többet a szerzőtől -