Libamell angol-magyar fúzióban

Ezt a receptet még évekkel ezelőtt, a londoni éveim alatt raktam össze. Már akkor is (és ez azóta sem változott) meg voltam róla győződve, hogy az Egyesült Királyság konyhája és a magyar nem áll olyan messze egymástól.Nem a junk-ra a fish'n chipsre és a többi a retinánkba beégett pub foodról beszélek. Hanem az alapokról és az újhullámos brit gasztronómiáról. Masszív húsok, belsőségek, pörköltök? Pipa. Töltött nehéz ételek? Ez is, egy rakott krumpli simán egyenértékű egy csirkés pie-al. Haggis… halló! Itthon kétpofára esszük a disznósajtot (már aki), ott black pudding itt véres hurka…de tökéletesen beleillik a sorba az indiai gyarmatokról a szigetre szivárgott fűszeres indiai konyha, a vad ételek szeretete, a halak és a szárnyasok is. A hasonlóságokat a végtelenségig lehetne sorolni.

Hozzávalók (4 személyre):

½ kg libamell

20 dkg kukoricadara

1 dl tej

1 dl főzőtejszín (20%os)

20 dkg cheddar vagy gouda (reszelve)

5 dkg juhsajt

30 dkg sütőtök

30 dkg cékla (szép ha több fajtát használunk),

1 db körte

1 gerezd fokhagyma

1 csapott kk szerecsendió (reszelve)

csipetnyi enyhén csípős őrölt pirospaprika

1 ek olívaolaj

 worcestershire szósz

balzsamecet krém

bors

Elkészítés:

A tököt és a céklát mossuk meg. A tököt vágjuk vastagabb szeletekre, a céklákat félbe (ha nagyok). Én most baby céklákat használtam (golden és pablo), hogy gyorsabban átsüljenek. Melegítsük elő a sütőt 220 C-ra, rakjuk a céklákat és a tökszeleteket alufóliára, borsozzuk és 20-25 perc alatt süssük puhára őket. Szedjük ki a sütőből, majd hagyjuk kihűlni.

A zöldségekkel egy időben, egy fazékba öntsük a kukoricadarát, öntsünk rá egy deci vizet, majd forraljuk fel, ezután vegyük takarékra, borsozzuk, adjunk hozzá egy evőkanálnyi vajat és nyomjunk bele 1 gerezd fokhagymát. Hagyjuk elolvadni, majd adjunk hozzá 1-1,5 tejet és sűrűn kavargatva 20 perc alatt főzzük puhára az egészet. A végén adjuk hozzá a lereszelt sajtot és a juhsajtot is, jól keverjük el, húzzuk félre és fedjük le.

A libamellet jól sózzuk és borsozzuk, majd egy felhevített serpenyőben, bőrével lefelé (én nem irdalom be) süssük 2-3 percig, amíg a bőre szépen meg nem pirul, majd fordítsuk meg és süssük a másik oldalát további 5-6 percig.
Ezután rakjuk a sütőbe a bőrével felfelé és hőlégkeveréssel és felül sütéssel süssük 190 C-on további 5 percig.
Ha kész, szedjük ki egy vágódeszkára/tányérra és pihentessük 5 percet.

A kihűlt tökről szedjük le a héját, rakjuk egy tálba, adjuk hozzá a tejszínt, olívaolajat, pirospaprikát és a szerecsendiót és az egészet turmixoljuk le egy robotgép vagy botmixer segítségével. (Én nem rakok bele több sót és borsot, de kóstoljátok meg tálalás előtt!)

A körtét csumázzuk ki, vágjuk cikkekre, locsoljuk meg worcestershire szósszal és egy serpenyőben pár perc alatt süssük barnára.

A céklákat szabadítsuk meg a héjuktól és vágjuk cikkekre.

Már csak össze kell állítani a tányért: tetszés szerint, viszont a polentára mindenképp kanalazzatok egy kis sütőtökkrémet és erre rakjátok a felszeletelt libamellet és a végén nyugodtan húzzatok rá pár csík balzsamecetkrémet is!

Még nincs értékelve.

Kérjük, értékeljen

Előző cikkErőszak nélkül készül a világ legjobb libamája
Következő cikkJÖN ÚJRA A MITISZOL!

Voltam visszahúzódó, nemcsajozós kamasz, voltam bébiszitter, voltam fél gyerek-fél felnőtt , naiv meg lelkes, rohantam fejjel a falnak, voltam ’számteches’, könyves, laktam albérletben az Alföld különböző pontjain, láttam közelről tehenet, sőt fogtam is, vágtam disznót (láb, kampó, kés), dolgoztam krumpli és paprikaföldön, ruhagyárban szalag mellett, fürdőben pénztárosként, mosogatóként és csárdában moslékosként. Voltam barista külföldön, főztem kávét hektószámra, “voltam harcos, voltam állat”… meg ‘marketinges’, kreatív ötlet-és szakember és építésztechnikus (még mindig az); mellette meg biciklista, hegy-és kutyamániás, borivó, még mindig gyermekien lelkes, és már ’harmincas’; Kos, teafőző, alföldi, “yuppie-féle” és parasztgyerek.
A családnak még mindig Sanyika, barátoknak Sanya, bemutatkozásnál pedig ‘lehódítózott’ Nagy Sándor.