Csirke vadas mártással
Lila FügeHa annyira imádod a vadast, hogy legszívesebben minden nap ezt ennéd, de nem tudsz sok órát eltölteni a főzéssel, akkor itt a megoldás: vadasmártás csirkével!
Hozzávalók 6 személyre:
5 répa
5 fehérrépa
6 csirkecomb, kicsontozva
10 db babérlevél
10 szem egész bors
5 szem borókabogyó
4 evőkanál 10%-os ecet
2 evőkanál cukor
10 dkg zsír
1 dl habtejszín
só
Elkészítés:
A zöldségeket megtisztítjuk, feldaraboljuk. A csirkét a feldarabolt zöldségekkel és a fűszerekkel egy tálba rakjuk, leöntjük az ecettel, és felöntjük annyi vízzel, hogy éppen ellepje. 2 napra 4 fokosnál nem melegebb hűtőszekrénybe rakjuk.
Leszűrjük a pácléből a húst, a zöldségeket és a fűszereket is.
A cukrot egy serpenyőben aranybarnára karamellizáljuk, hozzáadunk 1 evőkanál zsírt, megpirítjuk rajta a zöldségeket, és a tejszínnel – ha szükséges, egy kis vízzel is – felöntjük, hogy éppen ellepje. Hozzáadjuk a fűszereket, és puhára főzzük.
A fűszereket kidobjuk, a zöldségeket összeturmixoljuk a lével, sóval, borssal, mustárral és ecettel állítjuk be az ízét.
A csirkehúst a maradék zsíron közepes lángon, a sütést a bőrén kezdve ropogós aranybarnára sütjük, és a mártással tálaljuk.
Tipp: Köríthető tésztával, krumplifánkkal is.