Csirkés rakott zöldbab
Kárai DávidValódi laktató egytálétel, ami könnyen családi kedvenccél válhat a csirkemell, a sok sajt és a zöldbab kombinációjának köszönhetően!
Hozzávalók két főre:
12 dkg kockázott bacon
40 dkg csirkemellfilé
1 vöröshagyma
25 dkg zöldbab
5 dkg vaj
2 púpos evőkanál liszt
4 dl tej
szerecsendió, ízlés szerint
csipetnyi fehér bors
15 dkg reszelt cheddar a mártásba + 10 dkg a tetejére
só, bors
Elkészítés:
A bacont egy serpenyőben aranybarnára pirítjuk, majd szűrőlapáttal kivesszük, és félretesszük. Ugyanebben a serpenyőben nagy lángon átpirítjuk a csirkemellszeleteket, majd félretesszük. (Nem kell teljesen átsülni, az a lényeg, hogy színt és ízt kapjon.) Maradunk ugyanennél a serpenyőnél, most mehet hozzá a csíkokra vágott vöröshagyma.
Közben a babot sós vízben 3-4 perc alatt előfőzzük. Ha a hagyma összeesett, hozzáadjuk a korábban megpirított bacont és a lecsepegtetett zöldbabot is, majd alaposan átforgatjuk.
A besamelhez a vajat egy kisebb edényben felhevítjük, majd hozzáadjuk a lisztet. Habverővel csomómentesre keverjük, és több adagban felöntjük a tejjel. Minden adag után simára keverjük, és megvárjuk, amíg besűrűsödik. Ha elértük a kívánt állagot, azaz nem túl folyós már a mártás, fűszerezzük, sóval, borssal, szerecsendióval, és belekeverjük a reszelt sajtot is.
Egy nagyobb vagy két kisebb hőálló tepsit kivajazunk, majd belefektetjük a pirított csirkeszeleteket, és ráhalmozzuk a zöldbabot. Meglocsoljuk a besamellel, majd megszórjuk reszelt sajttal.
175 fokra előmelegített sütőben 40 percig sütjük, amíg a tetején lévő sajt szépen megpirul.