Csőben sült cikória céklával, bébirépával és baconnel

A tökéletes téli köret. Színeivel feldobja a szürke napokat, az ízek sokasága pedig remekül passzol kedvenc sültjeink mellé. Érdemes kipróbálni, ha már unod a krumplit!

Hozzávalók 4 személyre:

2 közepes fej cikória
1 db cékla
1 db kisebb sütőtök
1 db bébirépa konzerv
1 db lilahagyma
1 fej fokhagyma
8 szelet bacon
olívaolaj

bors
kakukkfű

Elkészítés:

A zöldségeket megmossuk, a céklát és a lilahagymát megpucoljuk. Egy jó nagy tepsit vékonyan megkenünk olívaolajjal, vagy kibéleljük sütőpapírral. A cikóriákat hosszában negyedeljük, a céklát pedig nagyobb kockákra szeljük. A sütőtököt kb. 1-2 centis szeletekre vágjuk (én csak a szár részt használtam, amit félbevágtam, így félkör alakú szeleteket kaptam). A bébirépát alaposan lecsöpögtetjük, a lilahagymát nagyobb, rusztikus cikkekre vágjuk. A fokhagyma gerezdeket akár meg is pucolhatjuk, de én szeretem őket a héjukban megsütni.

A tepsiben lefektetünk 4 szelet bacont, erre rápakoljuk a feldarabolt zöldségeket. Ha minden a tepsibe került, nyakon öntjük egy kevés olíva olajjal, enyhén sózzuk és borsozzuk őket. Kakukkfűből a legjobb, ha frisset használunk, néhány szálat rendezgessünk el a tepsiben, de ha ez nincs, bátran válasszuk a szárított verziót. Forgassuk össze a zöldségeket, hogy mindenhol átjárják őket a fűszerek. A maradék bacon szeleteket ráfektetjük a zöldségekre, és már mehet is az egész a sütőbe 200 fokon 35-40 percig. Ha a sütőtök megpuhult, akkor van kész.

Tipp:

Ha a bacon nem pirul meg teljesen a sütés ideje alatt, tálalás előtt serpenyőben süssük aranybarnára és ropogósra.

Tetszett a recept?

- Mutass többet a szerzőtől -