Daramorzsa

Zamatos, illatos eper van a polcokon a második érésből. Így most eperből készült villámgyors jam a daramozsához, de jól megy hozzá a többi gyümölcs is. Próbáljátok ki szilvával vagy akár otelló szőlővel is.

Hozzávalók 4-6 személynek:

30 dkg búzadara
1 csipet só
10 dkg cukor
3 tojás
4,5 dl langyos tej
5-10 dkg mazsola
10 dkg vaj

1 ek vanília kivonat

1 citrom reszelt héja

Elkészítés:

A mazsolát rumba vagy meleg vízbe áztatjuk.
A cukor felét elkeverjük a tejjel, hozzáadjuk a sót és a búzadarát és
csomómentesre keverjük. Legalább fél órát pihentetjük, amíg a dara megszívja
magát. Közben a maradék cukorral kikeverjük a tojások sárgáját és ha a dara
megduzzadt, összekeverjük. Hozzáadjuk a vanília kivonatot és egy citrom reszelt héját.

A tojásfehérjét egy csipet sóval kemény habbá verjük és lazán a daramasszához
forgatjuk. Egy nagy serpenyőben felolvasztjuk a vajat, beleöntjük a masszát és
állandóan kevergetve pirosra sütjük (kb. 40 perc). Akkor jó, ha egy kicsit meg is
pirul néhol. Hozzáadjuk a leszűrt mazsolát és összekeverjük.

Fél kiló gyümölcsöt (eper, füge, birsalma, stb., aminek éppen szezonja van) 15
dkg cukorral gyorsan felfőzünk – éppen csak addig, amíg a gyümölcs sziruposra
fő. Egy evőkanál citromlevet adunk hozzá, elkeverjük, összemelegítjük. A gyors
dzsemet langyosan a daramorzsára kanalazzuk.

 

Tipp: A mazsolát csak a legvégén adjuk hozzá, hogy ne száradjon ki. 

Tetszett a recept?

- Mutass többet a szerzőtől -