Édesburgonyás vegán fasírt

Fasírot valójában bármiből készítetünk – hús, zöldség, hal, és valami kötőanyag kell csak hozzá. A vegán változatban a tojást chia magra vagy lenmag porra cserélhetjük. Ez az édesburgonyás recept jól működik serpenyőben kisütött fasírtgolyóként és kontakt grillben sütőtt tócsniként is.

Hozzávalók 15 darabhoz:

A fasírthoz:
3 édesburgonya
3 szál újhagyma
2 gerezd fokhagyma
4 ek kukoricaliszt
½ tk só
2 cm-es darab gyömbér reszelve
½ tk mustármag egészben
¼ tk őrölt koriander mag
½ tk chili pehely (opcionális)
1 ek chia mag + 4 ek víz
½ dl víz

A tahini szószhoz:
3 ek olíva olaj
3 ek tahini
3 ek frissen facsart citromlé
2 tk dijoni mustár
2 ek almaszirup
½ tk só
¼ tk frissen őrölt bors
1-2 ek hideg víz

Elkészítés:

A chia magot négyszeres mennyiségű vízbe áztatjuk és 15 percre félretesszük. Hazsnálhatunk helyette egy nagy tojást is.

Az édesburgonyát lereszeljünk nagylyukú reszelőn, összekeverjük a finomra vágott újhagymával, a finomra aprított fokhagymával és a fűszerekkel. Az egészet összegyúrjuk és sütés előtt 20 percig pihentetjük a hűtőben. Ezután a masszából golyókat formázunk. Kontakt grillben pár perc alatt készre sütjük.

A tahini szósz összetevőit késes aprítógépben simára dolgozzuk. Felhasználásig félretesszük.

 

Tetszett a recept?

- Mutass többet a szerzőtől -