Fordított meggyes-mákos pite
Kárai DávidA meggyes-mákos sütiket szinte mindenki imádja, ezért nem árt megtanulni belőle újabb és újabb verziókat, hogy még véletlenül se unjunk rá.
Hozzávalók egy 22 cm-es formához:
A meggyréteghez:
15 dkg cukor
5 dkg vaj
30 dkg magozott meggy
A tésztához:
15 dkg puha vaj
10 dkg cukor
2 tojás
1 citrom reszelt héja
1 evőkanál vaníliakivonat
20 dkg finomliszt
1 teáskanál sütőpor
csipetnyi só
2 dl tej
2 evőkanál mák
A tálaláshoz:
tejszínhab vagy vaníliafagyi
Elkészítés:
A cukrot és a vajat a serpenyőben felolvasztjuk, és amint kezdenek benne eltűnni a cukorkristályok, hozzáadjuk a meggyet is. Megvárjuk, amíg levet ereszt, elzárjuk alatta a lángot, és félretesszük hűlni.
A tésztához a vajat és a cukrot robotgéppel habosra keverjük. Ezután egyenként hozzáadjuk a tojásokat, majd hozzáreszeljük a citrom héját.
A lisztet elkeverjük a sütőporral és egy csipet sóval, majd kanalanként a tésztához adagoljuk. Folyamatos keverés mellett a tésztához csorgatjuk a tejet, és simára keverjük. Végül belekeverjük a mákot is.
Egy kivajazott, kilisztezett serpenyő vagy tortaforma alján elterítjük a meggyes réteget, majd óvatosan befedjük a tésztával. 180 fokra előmelegített sütőben 35–40 perc alatt megsütjük.
Sütés után, amikor már nem forró, de még olvadt és langyos a cukros szirup, kifordítjuk a formából. Tejszínhabbal vagy vaníliafagyival tálaljuk.