Fűszeres őszi kuglóf
Havas DóraEbben a vajmentes, könnyű, őszi süteménytésztában az a klassz, hogy a fűszerezésben bátran szabadjára engedheted a fantáziádat.
Hozzávalók (24 cm-es sütőformában készítve):
50 dkg liszt
25 dkg barna cukor
csipetnyi só
1 csomag sütőpor
½ tk. őrölt fahéj
¼ tk. őrölt szegfűbors
csipetnyi őrölt szerecsendió
csipetnyi őrölt gyömbér
1,5 dl almaszósz
1 dl tejföl
2 tojás
1 dl étolaj
A karamellszószhoz:
2 dl tejszín
½ vaníliarúd
10 dkg cukor
4 ek. hideg vaj
csipetnyi só
Elkészítés:
Egy keverőtálban a lisztet a cukrot, a sót, a sütőport és a fűszereket, egy másik tálban pedig a kissé felvert tojás, az almaszószt, a tejfölt és az olajat összekeverjük. A két tál tartalmát összeöntjük, és simára keverjük.
Egy kivajazott, kilisztezett kuglófformába öntjük, és 175 fokra előmelegített sütőbe tesszük. 45–50 perc alatt készre sütjük. Mielőtt kivennénk a sütőből, megszúrjuk egy fapálcikával, és ha a tészta nem tapad rá, elkészült a sütemény. Hagyjuk a formában kihűlni, majd borítsuk ki, és öntsük le karamellszósszal.
A karamellszószhoz a tejszínt egy kis lábasban felmelegítjük, belekaparjuk a vanília magjait, és állni hagyjuk. Egy másik lábasban karamellizáljuk a cukrot. Amikor borostyánszínű, beleöntjük a vaníliás tejszínt. Közepes láng felett addig kevergetjük, amíg a cukor újból teljesen felolvad, majd hozzáadjuk a vajat és a sót. Hagyjuk kihűlni.
Tipp: Bátran kísérletezhetsz kardamonnal, csillagánizzsal, és sok más fűszerrel is.
A recept megtalálható a Lila füge Magazin Spájz 2018-as számában.