Gesztenyés édesburgonya-krémleves

Nagyon szeretjük a fúziós ételeket, így amikor egy japán szilveszteri fogás és a francia konyha találkozik, abból csak valami finom lehet. Japánban a kandírozott gesztenyét édesburgonya-pürével a nálunk megszokott lencse helyett eszik, hogy az új évre gazdagságot és szerencsét hozzon. Mi egy franciás, krémes leves formájában képzeltük most el.

Hozzávalók 4–6 személyre:

4 közepes vagy nagyobb édesburgonya meghámozva és felkockázva
3-4 közepes vöröshagyma, csíkokra vágva
2 evőkanál hidegen sajtolt napraforgóolaj vagy vegán vaj
20 dkg hámozott egész gesztenye (főtt vagy fagyasztott és előfőzött)
5 dl víz
20 dl rizstejszín
0,5 dl brandy vagy whiskey
1-2 babérlevél
friss kakukkfű a tetejére
só, bors

Elkészítés:

A sütőt előmelegítjük 180 fokra. Az édesburgonyát a hagymával egy sütőpapírral borított tepsin betesszük sülni.

Kb. 20 perc múlva egy lábasba tesszük át, felöntjük a vízzel, és hozzáadjuk a babérleveleket meg a gesztenyét. Ha főttet használunk, akkor elég egyet rottyannia, ha fagyasztottat, akkor 5 percet közepes hőfokon főzzük. Közben hozzáadjuk a brandyt.

A végén kivesszük a babért és hozzáadjuk a rizstejszínt, majd
összeturmixoljuk. A tetejére apróra vágott kakukkfüvet szórunk tálaláskor.

Tipp: Kakukkfű helyett apróra vágott, friss snidlinggel is megszórhatjuk. Bátrabbak norilapot ismorzsolhatnak a tetejére. 

Tetszett a recept?

- Mutass többet a szerzőtől -