Fehérboros krémleves spárgával

A klasszikus vichysoisse ezerarcú és megunhatatlan alaprecept, ami spárgával szezonálisabb és frissebb lesz. Fogyasztható hidegen és melegen is, attól függően, hogy éppen mennyire süt a nap.

Hozzávalók 2 adaghoz:

50 dkg fehér spárga
1 evőkanál olaj

1 póréhagyma

5 dkg vaj

20 dkg burgonya

1 dl sauvignon blanc

1 liter csirkealaplé

2 dl 30%-os tejszín

csipetnyi szerecsendió

Elkészítés:

A spárgák alsó végét letörjük, a spárgákat zöldséghámozóval meghámozzuk. Egy serpenyőben közepes lángon aranybarnára pirítjuk az olajon, és félretesszük.

A póré zöld részét eltávolítjuk, a fehéret hosszában felvágjuk, alaposan megmossuk a levelek között is, és finomra aprítjuk. A vajat egy közepes méretű lábasban alacsony lángon aranybarnára barnítjuk. A hagymát a vajon alacsony lángon megpároljuk.

A burgonyát meghámozzuk, kis kockákra daraboljuk, és a póréhoz adjuk. Sózzuk. Hozzáadjuk a spárga felét, a bort és az alaplé felét. Lefedve addig főzzük, amíg a burgonya is megpuhul.

A tejszínnel selymesre turmixoljuk, és a maradék alaplével a kívánt sűrűségűre hígítjuk. Végül megkóstoljuk, ha szükséges, sózzuk. A pirított spárgákkal tálaljuk.

Tetszett a recept?

- Mutass többet a szerzőtől -