Gombás-sajtos rakott karfiol
Bóta ÉviEz a gyors és könnyen elkészíthető változata a rakott karfiolnak pont ideális ebéd húsmentes napokra. Friss salátával fogyasztva igazi vitaminbomba, a sajtot pedig nyugodtan túl lehet adagolni, mert abból sosem elég.
Hozzávalók 4 főre:
1 nagy fej karfiol
1 evőkanál vaj
1 teáskanál szárított kakukkfű
1 gerezd fokhagyma, apróra vágva
25 dkg csiperkegomba
A mártáshoz:
3 dkg vaj
1 púpozott evőkanál liszt
2,5 dl tej
½ teáskanál szerecsendió
15 dkg reszelt sajt (10 dkg a mártásba, 5 dkg a karfiol tetejére)
2 teáskanál zsemlemorzsa
só és bors
Elkészítés:
A karfiolrózsákat bő sós vízben kb. 10 percig előfőzzük, majd leszűrjük. Közben elkészítjük a gombát. A vajon megpirítjuk a fokhagymát és a kakukkfüvet, majd hozzáadjuk a felszeletelt gombát, és megpároljuk.
A mártáshoz besamelt készítünk. Egy közepes méretű edényben vajat olvasztunk, amihez hozzáadjuk a lisztet, és folyamatos intenzív keverés mellett alacsony lángon lepirítjuk. Ehhez adagoljuk a hideg tejet, és addig főzzük, amíg a mártás elkezd besűrűsödni. Ekkor hozzáadjuk a sajtot, valamint szerecsendióval, sóval és borssal ízesítjük.
A karfiolt egy hőálló edénybe tesszük, hozzáforgatjuk a gombát, és az egészet leöntjük a sajtmártással. A tetejét megszórjuk reszelt sajt és zsemlemorzsa keverékével, végül 180 fokra előmelegített sütően kb. 15 perc alatt megsütjük.