Gorgonzolás csirke

A kisétkű háromévesből rögtön falánk lesz, amikor megérzi a gorgonzola illatát, a nagy pedig azonnal ráveti magát. Valaki magyarázza már ezt meg nekem! Vagyis inkább ne. Örülök, ha esznek.

Hozzávalók:

4 bőrös csirkecomb és/vagy csirkemell (vegyesen is lehet)
1 ek. olívaolaj
1 csomag újhagyma vagy 2 kisebb mogyoróhagyma, vékonyra szeletelve
1,8 dl fehérbor
2-3 ág kakukkfű
1 dl tejszín
15 dkg gorgonzola
só, bors

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 200 fokra. Egy hőállónyelű serpenyőben közepesen magas lángon hevítsük fel az olajat, sózzuk, borsozzuk a csirkedarabokat, majd a bőrös oldalukkal lefelé 8–10 perc alatt pirítsuk meg. Akkor jó, ha valóban szép piros.
Ezután fordítsuk meg úgy, hogy a bőrös oldaluk legyen felfelé, és tegyük be a sütőbe legalább 25 percre, amíg a comb is teljesen átsül. Ha kész, akkor ugyanabban a serpenyőben – a csirkét tegyük félre – a tűzhelyen, pároljuk meg a hagymát (ha újhagymát használunk, a zöld rész harmadát tegyük félre a tálaláshoz) néhány perc alatt, majd öntsük fel a borral, és adjuk hozzá a kakukkfűágakat. Addig kevergessük, hogy feljöjjenek az odasült darabok is, amíg a borból már csak kb. a fele marad. Ekkor adjuk hozzá a tejszínt és a gorgonzolát is.

Kevergessük, amíg a sajt el nem olvad, majd a csirkecombokkal együtt tálaljuk. Díszítsük az újhagyma zöldjével, kakukkfűvel vagy akár snidlinggel, petrezselyemmel.

4 személyre

Tetszett a recept?

- Mutass többet a szerzőtől -