Görög rakott tészta

Aki az olasz lasagnét szereti, az ezt a görög rakott tésztát egyenesen imádni fogja! A rétegek ugyanúgy épülnek fel: tészta, paradicsomos húsragu, vastag sajtos besamel. Fontos különbség viszont, hogy másfajta tésztából és gazdagabban fűszerezve készül.

Hozzávalók 4 adaghoz:

1 nagy fej vöröshagyma
3 evőkanál olívaolaj
1 fahéjrúd
50 dkg darált marhahús
friss oregánó
friss kakukkfű
3 gerezd fokhagyma
1,5 dl vörösbor
35 dkg sűrített paradicsom
5-6 mentalevél
10 dkg feta sajt
50 dkg száraz tészta (ziti vagy penne)
25 dkg reszelt sajt (gauda, cheddar vagy ementáli)
só és bors

A besamelhez:
2,5 dkg vaj
1,5 evőknaál liszt
4 dl tej
szerecsendió
só, bors

Elkészítés:

A vöröshagymát apóra szeleteljük, majd a felhevített olívaolajon megpirítjuk. Pár perc után hozzáadjuk a fahéjrudat is, hogy kieressze az ízét és minden aromáját. Hozzáadjuk a darált marhahúst is, és együtt pirítjuk tovább egészen addig, amíg a hús aranybarna nem lesz.

Sózzuk, borsozzuk. Hozzáadjuk a kakukkfüvet és oregánót, valamint belereszeljük a fokhagymát is. Pár perc pirítás utána felöntjük a vörösborral, és amint a felére visszaforrt, hozzáadjuk a sűrített paradicsomot. 5–10 perc alatt összefőzzük.

180 fokra előmelegítjük a sütőt. Összeállítjuk a besamel mártást: a vajat egy kisebb lábasban felolvasztjuk, majd hozzászórjuk a lisztet. Kézi habverővel simára keverjük, és apránként, ahogy sűrűsödik, felöntjük a tejjel. Sózzuk, és frissen reszelt szerecsendióval ízesítjük.

A tésztát a csomagoláson szereplő utasítás szerint kifőzzük, egy kicsit keményebbre, mint kellene, hiszen a sütőben tovább puhul majd.

Jöhet az összeállítás: egy kivajazott sütőforma alján elegyengetjük a tészta felét, erre jön a reszelt sajt fele. A paradicsomos-húsos ragu következik, majd a maradék tészta. Végül rácsorgatjuk a besamelt, és befejezzük a maradék sajttal. Az előmelegített sütőben 40–45 perc alatt aranybarnára sütjük.

Tetszett a recept?

- Mutass többet a szerzőtől -