Marhahúsos-diós lasagne

Ez a különleges fehér lasagne pazar és ünnepi étel, pedig nem embert próbáló az elkészítése. Haladósan össze lehet állítani, aztán a többi a sütő dolga. Szuper családi evésekre.

Hozzávalók 4 személyre:

A töltelékhez:

25 dkg darált marhahús

2 gerezd fokhagyma, szétnyomkodva

10 dkg dió

20 dkg száraz lasagnelap

szerecsendió

A besamelhez:

10 dkg vaj

5 dkg liszt

3 babérlevél

1 liter teljes, hideg tej

A tálaláshoz:

parmezán

Elkészítés:

A vajon a lisztet folyamatos kevergetés mellett nagyon enyhe aranybarnára pirítjuk. Hozzáadjuk a babérleveleket. Fokozatosan, folyamatos keverés mellett felöntjük a hideg tejjel, amikor besűrűsödik, sózzuk. Félrehúzzuk a tűzhelyről, és kivesszük a babérleveleket.

A diót egy száraz serpenyőben rázogatva, magas lángon megpirítjuk, durvára törjük.

A húst egy serpenyőben a fokhagymával közepes lángon, folyamatosan kevergetve átpirítjuk, hagyjuk hogy a nedvesség elpárologjon belőle.

Egy szögletes tűzálló forma – akár pástétomforma – aljába kanalazunk pár evőkanál besamelt. Ráhelyezünk egy lasagnelapot, vagy a forma és a lap méretétől függően annyit, hogy kitöltse a formát. Rákanalazunk annyi húsos tölteléket, hogy félig beborítsa, sózzuk, megszórjuk egy csipet reszelt szerecsendióval, majd meglocsoljuk besamellel.

A rétegzést addig folytassuk, amíg a forma majdnem (a szélén maradjon 1 cm) megtelik. A tetején lap legyen. Felöntjük annyi besamellel, hogy ellepje, és jusson mindenhová, áztassa át jól.

150 fokra előmelegített sütőben másfél óra alatt készre sütjük. A sütőből kivéve érdemes 15 percig pihentetni, utána szeletelhető. A sütőbe tegyünk alá egy serpenyőt, mert a szélén kiforrhat, kicsepeghet besamel.

Tipp:

Hidegen is nagyon finom.

Tetszett a recept?

- Mutass többet a szerzőtől -