Marhahúsos-diós lasagne
Péter AnnaEz a különleges fehér lasagne pazar és ünnepi étel, pedig nem embert próbáló az elkészítése. Haladósan össze lehet állítani, aztán a többi a sütő dolga. Szuper családi evésekre.
Hozzávalók 4 személyre:
A töltelékhez:
25 dkg darált marhahús
2 gerezd fokhagyma, szétnyomkodva
10 dkg dió
20 dkg száraz lasagnelap
szerecsendió
só
A besamelhez:
10 dkg vaj
5 dkg liszt
3 babérlevél
1 liter teljes, hideg tej
só
A tálaláshoz:
parmezán
Elkészítés:
A vajon a lisztet folyamatos kevergetés mellett nagyon enyhe aranybarnára pirítjuk. Hozzáadjuk a babérleveleket. Fokozatosan, folyamatos keverés mellett felöntjük a hideg tejjel, amikor besűrűsödik, sózzuk. Félrehúzzuk a tűzhelyről, és kivesszük a babérleveleket.
A diót egy száraz serpenyőben rázogatva, magas lángon megpirítjuk, durvára törjük.
A húst egy serpenyőben a fokhagymával közepes lángon, folyamatosan kevergetve átpirítjuk, hagyjuk hogy a nedvesség elpárologjon belőle.
Egy szögletes tűzálló forma – akár pástétomforma – aljába kanalazunk pár evőkanál besamelt. Ráhelyezünk egy lasagnelapot, vagy a forma és a lap méretétől függően annyit, hogy kitöltse a formát. Rákanalazunk annyi húsos tölteléket, hogy félig beborítsa, sózzuk, megszórjuk egy csipet reszelt szerecsendióval, majd meglocsoljuk besamellel.
A rétegzést addig folytassuk, amíg a forma majdnem (a szélén maradjon 1 cm) megtelik. A tetején lap legyen. Felöntjük annyi besamellel, hogy ellepje, és jusson mindenhová, áztassa át jól.
150 fokra előmelegített sütőben másfél óra alatt készre sütjük. A sütőből kivéve érdemes 15 percig pihentetni, utána szeletelhető. A sütőbe tegyünk alá egy serpenyőt, mert a szélén kiforrhat, kicsepeghet besamel.
Tipp:
Hidegen is nagyon finom.