Gyros házi fűszerkeverékkel

Elsőként ez a kaja jut eszünkbe, ha egy hajnalig tartó buli után ennénk már valamit vagy csak sietünk és nincs időnk másra várni. Bárhol megtaláljuk, ugyanakkor rém unalmassá tud válni, a minőségéről nem is beszélve. Megszokott büféd helyett próbáld otthon elkészíteni, hidd el, teljesen más élményt fog nyújtani.

Hozzávalók 2 személyre:

A fűszerkeverékhez:

4 teáskanál szárított oregánó
2 teáskanál kakukkfű
4 teáskanál fokhagyma-granulátum
3 teáskanál só
2 teáskanál őrölt fekete bors
1 teáskanál őrölt szerecsendió
1 teáskanál őrölt római kömény
1 teáskanál őrölt csemegepaprika
1 evőkanál só
1 kg csirkefelsőcomb-filé (bőrös)
2-3 evőkanál olívaolaj

A tzatzikihez:

3 gerezd fokhagyma
1 teáskanál só
½ teáskanál őrölt fekete bors
3 evőkanál olívaolaj
1 evőkanál fehérborecet
2,5 dl tejföl
2,5 dl görög joghurt
2 kígyóuborka, meghámozva
kapor, ízlés szerint

A csípős szószhoz:

4-5 kápia paprika
1 evőkanál + 4 evőkanál olívaolaj
1 teáskanál só
½ teáskanál őrölt fekete bors
1 evőkanál csilipehely vagy más csípős paprika
1 evőkanál fehérborecet
A gyros összeállításához:
paradicsom
lila hagyma

Elkészítés:

Először a száraz pácot készítjük el: összekeverjük a fűszereket, és bedörzsöljük vele a
bőrös combfiléket. Egy hőálló tál aljára kevés olívaolajat öntünk, és beletesszük a
fűszeres húsokat. Lefóliázzuk, és legalább 1 órára vagy egy egész éjszakára a hűtőbe
tesszük.

A sütőt 180 fokra előmelegítjük, majd 30 percig sütjük benne a húst. A sütőből kivéve
vékonyra szeleteljük, és száraz serpenyőben több adagban lepirítjuk a szeleteket.

A tzatzikihez a fokhagymagerezdeket a sóval mozsárban pépesre zúzzuk. Hozzáadjuk
a borsot, az olajat és az ecetet, majd jól kikeverjük. Egy keverőtálban összekeverjük a tejfölt és a joghurtot, majd hozzáadjuk a fokhagymás olajat is. Belereszeljük a meghámozott kígyóuborkát, és óvatosan összekeverjük. Ezzel elkészült a tzatziki.

A csípős szószhoz kicsumázzuk, majd feldaraboljuk a kápia paprikákat, és egy kevés
olívaolajon elkezdjük pirítani. Sózzuk, borsozzuk, majd amikor elkezd a paprika
összeesni, hozzáadjuk a csípős paprikát is. Összeforgatjuk, és turmixgépbe tesszük.
Pépesre turmixoljuk. Közben adunk hozzá 3-4 evőkanál olívaolajat és 1 evőkanál
fehérborecetet. A végén, ha kell, újrasózzuk.

A gyros összeállítása jön. Egy pita tetejét levágjuk, kanalazunk bele 1-2 evőkanál
tzatzikit, teszünk bele 2-3 vékonyra szelt paradicsomkarikát és egy kevés lila
hagymát. Mehet bele egy nagy adag hús, a tetejére pedig ismét tzatziki, hagyma és
paradicsom. Végül a legtetejére a csípős szósz.

Tetszett a recept?

- Mutass többet a szerzőtől -