Gyors eper dzsem

Ezt az eper dzsemet nem kell órákig főzni, sőt, éppen hogy elég csak 30 percig, és a gyümölcs kicsattanóan friss íze megmarad, a színe is élénk és vibráló. Fontos, hogy használjunk valamilyen zselésítő anyagot (pektin), mert az eper víztartalma miatt másképp nem sűrűsödik be a dzsem ennyi idő alatt.

Hozzávalók kb. 1,5 l dzsemhez:

2 kg eper

40 dkg befőzőcukor

20 dkg nádcukor

1 vaníliarúd

1/2 citrom leve

Elkészítés:

Az epret megmossuk, kicsumázzuk és azonos nagyságú darabokra felvágjuk. Egy lábosba tesszük és hozzáadjuk a vaníliarúd kikapart magjait, a kétféle cukrot, a befőzőcukrot és a citrom levét. Krumplinyomóval kicsit összenyomjuk az epreket és felforraljuk.

Forrás után 15 percig közepes lángon főzzük, majd sterilizált üvegekbe kanalazzuk. Az üveget lezárjuk, 1 percre fejre állítjuk, majd dunsztban hagyjuk kihűlni.