Gyümölcsös libasült parmezános krumplival

A puha aszaltgyümölcsök egyszerre fűszerezik a húst és kiegészitik a tányéron. A parmezános krumpli receptjét jó lesz megjegyezni, mert akár önálló snacknek is pompásan megfelel, de más húsok mellé is klassz köret.

Hozzávalók 4 személyre

A fűszerkeveréhez:
1 evőkanál barnacukor
1 evőkanál majoránna
1 teáskanál füstölt pirospaprika
1 teáskanál oregánó
1 csipet Cayenne bors
1 csipet őrölt szegfűbors

A libasülthöz:
2 libacomb
1 egész libamell
1 csokor újhagyma
1 fej fokhagyma
2 birsalma
5 dkg aszalt füge
5 dkg aszalt sárgabarack
5 dkg aszalt szilva
5 dkg dió
5 dkg vaj
1 dl fehér bor
1 ág kakukkfű
1 ág rozmaring
só és frissen őrölt bors

A parmezános burgonyához:
80 dkg kis szemű burgonya
2-3 evőkanál olívaolaj
5 dkg reszelt parmezán
1 gerezd fokhagyma, szétnyomva
1/2 teáskanál oregánó
1/2 teáskanál füstölt pirospaprika
1/2 teáskanál kakukkfű
só és frissen őrölt bors

Elkészítés:

  1. A sütőt előmelegítjük 180 fokra. A fűszerkeverék hozzávalóit egy kis tálban elkeverjük. A libacombot és libamellet megtisztítjuk, egy tepsibe fektetjük és alaposan megsózzuk, majd bedörzsöljük körben minden oldalukat a fűszerkeverékkel. Az újhagymát megtisztítva a húsok közé dugdossuk. A fokhagymafejet keresztben félbevágva szintén a tepsire tesszük. A birsalmát negyedeljük, magházát kivágjuk, és a tepsibe tesszük az aszalványokkal és a dióval együtt. A vajat rácsipkedjük a tetejére, rálocsoljuk a bort. Vágunk rá 1-1 ág kakukkfüvet és rozmaringot, majd alufóliával lefedjük. Így sütjük 1,5 órát, majd a fóliát levesszük és grillfokozaton 20 perc alatt szép ropogósra és arany barnára sütjük.
  2. Amíg sül a liba a burgonyákat megmossuk és félbevágjuk. Egy nagy üveg tepsibe kanalazzuk az olaját és alaposan eloszlatjuk az alján. Mindenhova jutnia kell. Egy kis tálban összekeverjük a parmezánt, a fokhagymával, oregánóval, paprikával, kakukkfűvel, sóval és borssal. Egyenletesen a tepsi aljára szórjuk. A burgonyákat a vágott felükkel lefelé a fűszeres, sajtos olajba sorakoztatjuk. Sózzuk felülről is. Fedjük le alufóliával és tegyük be sülni 35-40 percre a liba alá a sütőbe. Ha megpuhultak a burgonyák, süssük fólia nélkül addig, hogy a parmezán megbarnuljon az alján. Hagyjuk 5 percig pihenni, szilárdulni a fűszeres sajtos kérget és csak azután emeljük ki a burgonyákat.

Tetszett a recept?

- Mutass többet a szerzőtől -