Finomságok hanukára

A hanuka nyolcnapos ünnepe remek alkalom ez egy igazi multikulturális estére. Barátok ülhetnek közös asztalhoz, hogy megosszák egymással hagyományos ételeiket, akár még fúziós fogásokat is kipróbálhattok. Havas Dóra és Déri Szilvi receptjei.

Ünnepi latkesz füstölt lazacos krémsajttal

Hozzávalók 8 adaghoz:

A latkeszekhez:
1 kg sütni való burgonya
1 közepes fej hagyma rusztikusra vágva
2-3 evőkanál finomliszt
1-2 tojás
só, bors
olaj a sütéshez

A mártogatóshoz:
12,5 dkg Philadelphia krémsajt
12,5 dkg tejföl
15 dkg lazac
1 teáskanál felaprított kapribogyó
1 csapott evőkanál felaprított snidling
1 teáskanál citromlé

1. A burgonyát lereszeljük, besózzuk és kicsit állni hagyjuk. A keletkezett nedvességet kipréseljük. A hagymát rusztikusra vágjuk. A burgonyát összekeverjük a hagymával, majd hozzáadjuk a tojást és a lisztet. Sózzuk, borsozzuk.
2. Egy vastag fenekű serpenyőben hevítsünk 3–5 cm olajat közepesen melegre. Adagoljuk bele nagy kanállal a tésztát. A kupacokat ne tegyük egymáshoz túl közel és ne tegyünk a serpenyőbe túl sok latkeszt, mert lehűl az olaj. Nyomkodjuk el a palacsintácskákat a serpenyőben addig, míg szabályos, nem túl vékony, nem túl vastag korongok lesznek. Süssük a korongok egyik oldalát, míg barna és ropogós nem lesz, majd járjunk el ugyanígy a másik oldalával. Papírtörlőn csöpögtessük le és azonnal tálaljuk.
3. A mártogatóshoz vágjuk apróra a lazacot. Adjuk hozzá a snidlinget és a kapribogyót. Keverjük össze a krémsajttal és a tejföllel, majd ízesítsük a citrommal. Kínáljuk a latkesz mellé.

Baracklekváros-diós rugelach

Hozzávalók 18–20 darabhoz:

A tésztához:
25 dkg Philadelphia krémsajt
25 dkg vaj
11 dkg cukor
1 teáskanál citromlé
1 csomag bourbon vanília cukor
30 dkg liszt
2 evőkanál tejszín

A töltelékhez:
2 dl házi baracklekvár
10 dkg darált dió
5 dkg cukor

1.A krémsajtot gépben kikeverjük a vajjal és a cukorral. Eldolgozzuk benne a citromlevet és a vaníliát, majd a lisztet. Folpackba csomagoljuk, és legalább egy órára hűtőbe tesszük. Egy munkalapot kilisztezünk és kinyújtjuk a tésztát 5 mm vastagra. A tésztából egyforma, pizzaszeletszerű háromszögeket vágunk.
2. A diót összekeverjük a cukorral. Minden szeletet megkenünk vékonyan lekvárral, majd megszórjuk a cukrozott dióval. Tekerjük fel a szélesebb részétől indulva, akár egy kiflit. Kenjük meg a sütemények tetejét tejszínnel, majd süssük légkeveréses, 160 fokra előmelegített sütőben kb. 25 percig, míg aranybarna nem lesz.

Mézeskalácsízű fánk

Hozzávalók 24 darabhoz:
1,25 dl langyos víz
3 dkg méz
1 dkg szárított élesztő
37,5 dkg liszt
3 evőkanál tej
6 tojássárgája
7 dkg cukor
2 teáskanál só
7 dkg puha vaj
2 teáskanál mézeskalács fűszerkeverék + a szóráshoz
kb. 1 liter olaj a sütéshez
sütőcukor vagy porcukor a szóráshoz

1. Egy közepes keverőtálban összekeverjük a langyos vizet a mézzel, az élesztővel és 125 g liszttel. Kb. 1 órát pihentetjük meleg, huzatmentes helyen, hogy felhabosodjon. A felfuttatott élesztőt robotgépbe tesszük, hozzáadjuk a maradék liszttel elkevert fűszerkeveréket, tejet, 6 tojássárgáját, a cukrot és a sót. Kidolgozzuk, majd hozzáadjuk a puha vajat, és selymes, kissé ragacsos tésztát dagasztunk belőle. Éjszakára a hűtőbe tesszük és ott kelesztjük – nem fog magasra emelkedni.
2. Reggel lisztezett deszkán 1,5 cm vastagságúra nyújtjuk a tésztát és 4 cm átmérőjű kiszúróval kiszaggatjuk. Az olajat közepesen erős láng felett felhevítjük (max. 180 fokosra). Hatosával kisütjük a fánkokat, majd papírtörlőre szedjük és lecsepegtetjük. Még melegen fűszeres, finom szemcséjű cukorba forgatjuk.

Tetszett a recept?

- Mutass többet a szerzőtől -