Szalagos fánk

A hagyományos farsangi (szalagos ) fánk elkészítéséhez néhány alapszabályt be kell tartani, ha ezeket tudod, már csak egy tuti receptre van szükséged a sikerhez. Azt pedig már nem kell tovább keresned, mert ez az.

Hozzávalók:

3 dl tej

30 g élesztő

1 ek porcukor

500 g liszt

5 dkg vaj

4 tojás sárgája

5 cl rum

1 csipet só

 

Olaj a sütéshez

Lekvár a táláláshoz (pl. ribizli, barack)

Nézzük a szabályokat:

1. Fontos, hogy az olaj meleg legyen, de ne legyen forró, mert akkor a fánk tésztája gyorsan barnul, kívülről megég, a közepe nyers marad.
2. Egyszerre csak annyi tésztát tegyünk az olajba, hogy kényelmesen elférj az összes fánk, hiszen sütés közben is dagadni fognak.
3. A fánk lyukas felével lefelé kerüljön az olajba. Ez nagyon fontos, hiszen a felső része könnyebb a tésztának, így ez úszik majd az olajban, míg a sűrűbb alsó rész tovább tud kelni.
4. Azonnal takarjuk le egy fedővel a sülő fánkokat, és csupán másfél percig hagyjuk sülni. Eztuán a fedőt tegyük félre, a fánkokat fordítsuk meg, és most fedő nélkül süssük ismét másfél percig.

A langyos tejben elkeverjük a porcukrot és belemorzsoljuk az élesztőt és meleg helyen hagyjuk felfutni. A robotgép keverőtáljába öntjük a lisztet, hozzáadjuk a tojássárgákat, a rumot, a csipet sót és a felfutott élesztőt és az egészet összedolgozzuk. A lágy vajat a végén adjuk hozzá és sima, fényes tésztát dagasztunk belőle. Letakarjuk és huzatmentes helyen duplájára kelesztjük.

Kb. egy óra múlva kinyomkodjuk a tésztából a levegőt és újabb fél órát kelesztjük, amíg ismét megemelkedik. Ha ezt a lépést mégegyszer megismételhetjük (levegőt kinyomkodjuk, a tésztát hagyjuk visszakelni) a fánk még könnyebb, levegősebb lesz. Lisztezett deszkára borítjuk, ujjnyi vastagra nyújtjuk és fánkszaggatóval kiszaggatjuk. Ezután ismét fél órán át hagyjuk pihenni.

Az olajat egy nagy lábosban nem túl forróra felmelegítjük (kb. 160 fok). Úgy tesszük az olajba a fánkot hogy a felső felük süljön először – ujjal be lehet nyomni a közepét, hogy helyet csináljunk a lekvárnak, ez a rész kerüljön alulra. Egyszerre 3-4 db-ot süssünk. Fedővel letakarva 90 mp-ig sütjük, majd megfordítjuk őket, és újabb 90 mp sütés következik. Papírtörlőre szedjük a kisült fánkokat és a maradékot is ugyanígy kisütjük. Tálaláskor megszórjuk porcukorral és lekvárral kínáljuk.

fánk

Még több fánk!

5/5 (8)

Kérjük, értékeljen