Harissza, citromos savanyúság, joghurtsajt és lepénykenyér

Egy közel-keleti étkezés rengeteg apró fogásból áll. Ez nem csak ez előételekre igaz, hanem a főételt kísérő megannyi apróságra, amelyektől igazán különlegessé válik egy egyszerűnek induló ebéd is. Ebben a cikkben a finom apróságokat szedtük össze.

Citromos savanyúság (kb. 2,5 dl)

3 kezeletlen (bio) citrom

½ tk füstölt paprika

2 tk római kömény

½ tk őrölt kurkuma

1 tk só

2 ek finomítatlan nádcukor vagy kókuszvirág cukor

½ tk finomra vágott chili

1 gerezd fokhagyma

2 ek frissen facsart citromlé

1 kis csokor koriander

Elkészítés:

A fokhagymát egy csipet sóval és a fűszerekkel egy mozsárban összezúzzuk. Hozzáadjuk a citromlevet és elkeverjük (ez lesz a fűszerpasztánk). A citromomkat alaposan megmossuk és héjastul a lehető legvékonyabban felszeleteljük, majd kis darabokra vágjuk. Egy keverőtálban összeforgatjuk a citromdarabokat a fűszerpasztával, majd a finomra vágott korianderrel is. Üvegbe tesszük és fogyasztás előtt pár órát a hűtőben pihentetjük. Kb. 1 hétig a hűtőben eláll.

Harissza (csipős paprikakkrém, kb. 1 dl)

1 kápia paprika

4-6 thai chili

1 tk koriander mag

1 tk római kömény

3 gerezd fokhagyma

½ tk só

½ citrom reszelt héja és leve

2 ek paradicsompüré

2-3 ek olíva olaj

A kápiát és a chilit forró sütőben addig sütjük, amíg a héjuk megfeketedik. Kivesszük a sütőből és szorosan lefóliázzuk az edényt, hogy a paprika a saját gőzében pihenjen. 15 perc után a paprika és a chili héját könnyedén lehúzhatjuk. A csumákat és a magokat eltávolítjuk.

A koriandert és a római köményt száraz serpenyőben lepirítjuk, majd mozsárban porrá zúzzuk. Hozzáadjuk a fokhagymát, ezt is pépesre törjük. Sóval, reszelt citromhéjjal és citromlével ízesítjük. Hozzáadjuk a megtisztított paprikát és chilit és ezekkel együtt krémesre dolgozzuk a chili pasztát. Végül a paradicsompürével is elvekerjük, ha kell fűszerezzük. Üvegbe tesszük, a tetejére olajat locsolunk, így hűtőben hosszan eláll.

Labneh (joghurtsajt)

1 liter joghurt (a legjobb, ha házi)

½ tk só

A joghurtban elkerevjük a sót. Egy szűrőt kibélelünk gézlappal (kb. 60×60 cm), textilpelenkával, vagy tiszta konyharuhával (fontos, hogy ne legyen öblítővel mosva, mert átadja az ízét!), ebbe öntjük a sós joghurtot. A szürőt egy tálra helyezzük és az egészet a hűtőbe tesszük 24-48 órára. Érdemes lefedni, hogy ne vegyen át illatokat. Ezidő alatt sok savó fog a joghurtból kicsepegni, fontos, hogy a tál elég nagy legyen.

Miután a joghurt kicsepegett, elkészült a labneh, ami jól záródó tárolóedényben, vagy olíva olajban napokig eláll a hűtőszekrényben. Tálaláskor szétkenjük egy tálkán a kívánt mennyiséget, meglocsoljuk olíva olajjal és megszórjuk fűszerekkel, esetleg olíva bogyóval.

Lepénykenyér (8-10 db)

300 g liszt

250 g görög joghurt

50 g mascarpone

1 tk só

12 g friss élesztő

A hozzávalókból robotgépben ragacsos tésztát dagasztunk, amit huzatmentes helyen 1 órát pihentetünk. Ezután a tésztából kinyomkodjuk a levegőt, kis golyókat formázunk belőle, amiket koronggá lapítunk és forró serpenyőben oldalanként 2-3 perc alatt kisütünk. Akkor jó a lepény, ha mindkét oldalán pettyekben kissé megfeketedik és a fordítás után felhólyagosodik.

Tetszett a recept?

- Mutass többet a szerzőtől -