Harissza, citromos savanyúság, joghurtsajt és lepénykenyér
Havas DóraEgy közel-keleti étkezés rengeteg apró fogásból áll. Ez nem csak ez előételekre igaz, hanem a főételt kísérő megannyi apróságra, amelyektől igazán különlegessé válik egy egyszerűnek induló ebéd is. Ebben a cikkben a finom apróságokat szedtük össze.
Citromos savanyúság (kb. 2,5 dl)
3 kezeletlen (bio) citrom
½ tk füstölt paprika
2 tk római kömény
½ tk őrölt kurkuma
1 tk só
2 ek finomítatlan nádcukor vagy kókuszvirág cukor
½ tk finomra vágott chili
1 gerezd fokhagyma
2 ek frissen facsart citromlé
1 kis csokor koriander
Elkészítés:
A fokhagymát egy csipet sóval és a fűszerekkel egy mozsárban összezúzzuk. Hozzáadjuk a citromlevet és elkeverjük (ez lesz a fűszerpasztánk). A citromomkat alaposan megmossuk és héjastul a lehető legvékonyabban felszeleteljük, majd kis darabokra vágjuk. Egy keverőtálban összeforgatjuk a citromdarabokat a fűszerpasztával, majd a finomra vágott korianderrel is. Üvegbe tesszük és fogyasztás előtt pár órát a hűtőben pihentetjük. Kb. 1 hétig a hűtőben eláll.
Harissza (csipős paprikakkrém, kb. 1 dl)
1 kápia paprika
4-6 thai chili
1 tk koriander mag
1 tk római kömény
3 gerezd fokhagyma
½ tk só
½ citrom reszelt héja és leve
2 ek paradicsompüré
2-3 ek olíva olaj
A kápiát és a chilit forró sütőben addig sütjük, amíg a héjuk megfeketedik. Kivesszük a sütőből és szorosan lefóliázzuk az edényt, hogy a paprika a saját gőzében pihenjen. 15 perc után a paprika és a chili héját könnyedén lehúzhatjuk. A csumákat és a magokat eltávolítjuk.
A koriandert és a római köményt száraz serpenyőben lepirítjuk, majd mozsárban porrá zúzzuk. Hozzáadjuk a fokhagymát, ezt is pépesre törjük. Sóval, reszelt citromhéjjal és citromlével ízesítjük. Hozzáadjuk a megtisztított paprikát és chilit és ezekkel együtt krémesre dolgozzuk a chili pasztát. Végül a paradicsompürével is elvekerjük, ha kell fűszerezzük. Üvegbe tesszük, a tetejére olajat locsolunk, így hűtőben hosszan eláll.
Labneh (joghurtsajt)
1 liter joghurt (a legjobb, ha házi)
½ tk só
A joghurtban elkerevjük a sót. Egy szűrőt kibélelünk gézlappal (kb. 60×60 cm), textilpelenkával, vagy tiszta konyharuhával (fontos, hogy ne legyen öblítővel mosva, mert átadja az ízét!), ebbe öntjük a sós joghurtot. A szürőt egy tálra helyezzük és az egészet a hűtőbe tesszük 24-48 órára. Érdemes lefedni, hogy ne vegyen át illatokat. Ezidő alatt sok savó fog a joghurtból kicsepegni, fontos, hogy a tál elég nagy legyen.
Miután a joghurt kicsepegett, elkészült a labneh, ami jól záródó tárolóedényben, vagy olíva olajban napokig eláll a hűtőszekrényben. Tálaláskor szétkenjük egy tálkán a kívánt mennyiséget, meglocsoljuk olíva olajjal és megszórjuk fűszerekkel, esetleg olíva bogyóval.
Lepénykenyér (8-10 db)
300 g liszt
250 g görög joghurt
50 g mascarpone
1 tk só
12 g friss élesztő
A hozzávalókból robotgépben ragacsos tésztát dagasztunk, amit huzatmentes helyen 1 órát pihentetünk. Ezután a tésztából kinyomkodjuk a levegőt, kis golyókat formázunk belőle, amiket koronggá lapítunk és forró serpenyőben oldalanként 2-3 perc alatt kisütünk. Akkor jó a lepény, ha mindkét oldalán pettyekben kissé megfeketedik és a fordítás után felhólyagosodik.