Most tegyük félre azt, hogy nem igazán egészséges olajban sült ételeket fogyasztani. És azt is, hogy léteznek olyan masinák, amelyek majdnem olyan finom sültkrumplit produkálnak, mint az igazi, csak éppen minimális olaj hozzáadásával. Van elég gépem, nincs szükségem se fritőzre, se csodamasinára. Egyszer-kétszer egy évben viszont muszáj sültkrumplit ennem. Olyan igazira gondolok, aminek van vastagsága, szép hasáb formája és mégis ropog a külseje. Aranybarnára sül és addig esszük, amíg van a tálban. Ilyet csak otthon, vagy nagyon nagyon csúcsétteremben kap az ember. A múlt héten a York and Albany-ban kaptam, tegnap pedig a kiskorúaknak is készítettem, hogy ők se maradjanak ki a jóból.

A titok az elkészítésben a kétszeri sütés. Először alacsonyabb hőmérsékleten (kb. 160 fok), másodszor pedig nagyon forró olajban (175 fok). Mivel nekem nincs hőmérőm, ami ilyen magas hőt is mér, az első sütést a gáztűzhely közepes rózsáján maximumon végzem, a másodikat pedig a legnagyobb rózsa legmagasabb fokozatán. A második sütés rövid, csak a színt és a ropogós kérget adja, kb 3 perc. Fontos még, hogy kis adagokban süssük, hogy ne hűljön le az olaj és nem szívja meg magát a krumpli. És persze a burgonya fajtája. Én a biopiacon csak úgy kérem, hogy sütni való legyen, itt olvashattok a fajtákról bővebben.

Amikor ráveszem magam a krumplisütésre, egyből kétféle készül. Hasáb és chips. Amikor gyerek voltam anyukámék minden baráti összejövetelre tonnaszám gyártottak “lapos krumplit” – akkor ugye nem lehetett még itthon zacskózott chipszet kapni. Sosem voltak vele elégedettek, a nyugatról néha ajándékba kapott boltit akarták reprodukálni, én pedig sose vagyok elégedett a boltival, mindig azt keresem, amit a gyerekkori bulikon ettem. A chipskészítésnek is két iskolája van, a vastag és a vékony szeletre vágott. Én a vastagabbat szeretem, és nem csak azért, mert könnyebb elkészíteni. További magyarázattal nem szolgálhatok, ez csupán ízlés kérdése.

Hasábburgonya készítése:
A burgonyát meghámozom, 1 cm-es szeleteket vágok belőle, majd ezeket 1 centinként hasábra vágom. Ügyelek, hogy egyformák legyenek. Hideg vízbe áztatom a teljes mennyiséget legalább fél órára. Az olajat felhevítem 160 fokra (közepes gázrózsa maximum) és annyi krumplit teszek bele, amennyi egy rétegben elfér és kb 2 cm mélységben olaj fedi. 6-7 percig sütöm, amíg halványsárga színt kap és a krumpli megfő, néha megkeverem. Szűrőbe szedem és a teljes mennyiséget így elősütöm. Az olajat 175 fokra hevítem (nagy gázrózsa maximum), a krumplit ismét kis adagokban beleteszem és addig sütöm, amíg eléri a kívánt színt, aranybarna lesz. papírtörlővel bélelt szűrőbe szedem és azonnal meghintem sóval. Ugyanígy kisütöm a teljes mennyiséget. Az első sütés után le is lehet fagyasztani az elősütött, kihűtött krumplit.
4 főre 1,5 kg krumplit és 1,5 l olajat számítok.

Még nincs értékelve.

Kérjük, értékeljen

Előző cikkNem lesz többé banán?
Következő cikkI [heart] húsgombóc

2006. szeptemberében kezdtem el írni a Lila füge blogot, ami azóta sok változáson ment keresztül, mindig egyre több és szebb lett. Ma már nem blog, hanem ez az oldal. Persze nekem egy oldalnál sokkal több, mert az életem egyre nagyobb, izgalmasabb, szinesebb része.

2 HOZZÁSZÓLÁS