Hasselback sütőtök

Mi az? Végtelen variációban készíthető, egészséges, és szinte bármilyen fűszerezés jól áll neki. Pikáns étel szólóban és más alapanyagokkal keverve is, sósan és édesen. Hát a sütőtök!

Hozzávalók 4 adaghoz:

1 közepes méretű (kb. 1,2-1,5 kg), fiatal,
orange (kanadai) sütőtök
6-8 kisebb babérlevél
8-10 zsályalevél
4 ek. semleges ízű étolaj
4 ek. olvasztott vaj
4 ek. narancslé
2 ek. juharszirup
2 gerezd tisztított, préselt fokhagyma
1 tk. csilipehely
1 tk. nagyszemű só
1 tk. durvára őrölt citrombors

Elkészítés:

A sütőtököt lemossuk, papírtörlővel szárazra töröljük és zöldséghámozóval vékonyan meghámozzuk. 180 0 C-ra előmelegített sütőben kb. 15 percig elősütjük, azért, hogy utána éles késsel egyforma vastagságú, kb 2 mm-es szeleteket tudjunk vágni a kissé megpuhult sütőtökhúsba, ügyelve arra, hogy a szeleteket ne vágjuk át teljesen.

Az így előkészített tököt helyezzük egy méretének megfelelő tepsibe és a babér és zsályalevelekkel arányosan tűzdeljük meg a réseket.

A többi hozzávalóból keverjünk fűszeres locsolgatót és a tököt 10 percenként kenegetve, kb. 50 perc alatt, 200 0 C-on süssük belül puhára, kívül ropogósra.

A recept megtalálható a Lila füge Magazin Spájz 2018-as számában.

Tetszett a recept?

- Mutass többet a szerzőtől -