Hasselback sütőtök

Végtelen variációban készíthető, egészséges, és szinte bármilyen fűszerezés jól áll neki. Pikáns étel szólóban és más alapanyagokkal keverve is, sósan és édesen.

Hozzávalók 4 személyre:
1 közepes méretű (1,2–1,5 kg), fiatal orange (kanadai) sütőtök
6–8 kisebb babérlevél
8–10 zsályalevél
4 evőkanál semleges ízű étolaj
4 evőkanál olvasztott vaj
4 evőkanál narancslé
2 evőkanál juharszirup
2 gerezd tisztított, préselt fokhagyma
1 teáskanál csilipehely
1 teáskanál nagy szemű só
1 teáskanál durvára őrölt citrombors

 

Elkészítés:

A sütőtököt lemossuk, papírtörlővel szárazra töröljük, és zöldséghámozóval vékonyan meghámozzuk. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 15 percig elősütjük, majd kb. 2 mm-es hasítékokat vágunk a kissé megpuhult sütőtökhúsba, ügyelve arra, hogy ne vágjuk át teljesen a tököt. Helyezzük a méretének megfelelő tepsibe, és a babér- meg zsályalevelekkel arányosan tűzdeljük meg a réseket. A többi hozzávalóból keverjünk főszeres locsolgatót, és a tököt 10 percenként kenegetve, kb. 50 perc alatt, 200 fokon süssük belül puhára, kívül ropogósra.

Tetszett a recept?

- Mutass többet a szerzőtől -