Házi joghurtsajt sült sárgarépával

Házi krémsajtot készíteni sokkal egyszerűbb, mint gondolnád. Csak egy jó nagy adag joghurtra és némi türelemre van hozzá szükség. Néhány napig eláll a hűtőben, de ha ezeket a sült sárgarépákat is megcsinálod mellé, tutira pillanatok alatt elfogy.

Hozzávalók 4 személyre:

A joghurtsajthoz:
50 dkg sűrű házi vagy görög joghurt
½ narancs reszelt héja
1 teáskanál narancsvirágvíz
½ teáskanál só
2 teáskanál datolyaszirup a tálaláshoz

A sárgarépához:
50 dkg sárgarépa
2 evőkanál olívaolaj
½ narancs leve
só, bors

Elkészítés:

A joghurtsajthoz egy szűrőt kibélelünk gézlappal vagy textilpelenkával, majd a szűrőt egy nagyobb tálra tesszük, amelybe lecsepeghet a savó. A datolyaszirup kivételével az összes többi hozzávalót alaposan elkeverjük, majd a szűrőbe öntjük. Érdemes lefedni, hogy ne vegye át az illatokat, majd tegyünk legalább egy éjszakára a hűtőbe (de még jobb, ha 24 órára), hogy lecsepegjen, és sűrű sajtkrémet kapjunk.

A zsenge sárgarépákat egy tiszta kefével vagy mosogatószivaccsal folyó víz alatt átdörzsöljük, majd szárazra töröljük. Sütőpapírral bélelt tepsire fektetjük, sózzuk, borsozzuk, majd meglocsoljuk az olívaolajjal és a narancslével. Alaposan összeforgatjuk.

200 fokos sütőben 20–25 perc alatt készre sütjük.

A sajtkrémbe tálalás előtt belekeverjük a datolyaszirupot, majd a sárgarépákkal együtt tálaljuk.

Tetszett a recept?

- Mutass többet a szerzőtől -