Kandírozott citrushéj
Havas DóraAz az érzésem, hogy nem lehet citrusokból eleget kandírozni. Nekem milliónyi ötlet jutott az eszembe, hogy mi mindenbe tenném és ez eddig nem történt meg, kellettek hozzá a komótos, pepecselős, illatos órák.
Akinek még nincs meg a hétvégére a karácsonyi pepecselős programja, ajánlanék egyet. Most, hogy az eredmény felét egy este és egy délelőtt alatt elnassoltuk, bizton állíthatom, hogy minden fáradozást megért a házilag kandírozott narancshéj készítése. Már rotyog a citrom is.
Hozzávalók:
1 kg citrus
1, 2 kg cukor
1/2 l víz
25 dkg 70% kakaótartalmú csokoládé (a kandíroztott narancshéj mennyiség feléhez elegendő)
Elkészítés:
A citrusokat alaposan megmosom, szárazra törlöm. Kettévágom őket és levét kifacsarom. A héjakat ismét ketté vágom és kiskanállal a maradék gyümölcshúst és a hártyát kikaparom vigyázva, hogy a fehér részét ne nagyon kaparjam ki.
1/2 cm-es, hosszú csíkokra vágom a megtisztított héjakat.
Egy közepes lábosban a felvágott héjakat kétszer leforrázom: a héjakat a lábosba teszem, felengedem annyi vízzel, amennyi ellepi és felforralom. Leszűröm és újra hideg vízbe teszem a héjakat, ismét felforralom, majd leszűröm. Így nem lesz keserű.
A lábosba teszem a cukrot a fél liter vízzel. Magas lángon felforralom, amíg a cukor teljesen felolvad és a szirup bugyogni kezd. Beleteszem a leforrázott héjakat és visszaveszem a lángot közepesre. 45-60 percig főzöm, néha megkeverem, Akkor jó, ha áttetszőre fő.
Rácsra szedem a kandírozott csíkokat és száraz helyen kiszárítom – ügyelve rá, hogy ne száradjon túl. Nekem egy alig fűtött szobában 3 nap alatt lett kész.
A kandírozott citrushéjakat temperált csokoládéba mártom: ehhez gőz felett felolvasztok 16 dkg csokoládét, a maradék 9 dkg-ot pedig nagyon apróra vágom. Leveszem a gőzről az olvadt csokoládét és hozzákeverem az apróra vágottat. Addig keverem, amíg teljesen egyenletes és fényes lesz a massza. Ebbe mártom a héjakat. Sütőpapírral bélelt tálcára vagy sütőlapra helyezem őket és hagyom a csokoládét megdermedni. Légmentesen záródó dobozba teszem.