Keftedes skordaliaval, lilahagyma salátával és édesburgonyával

Hozzávalók 4 személyre:

A keftedeshez:
35 dkg répa
2 evőkanál olívaolaj
4 édesburgonya
5 dkg szikkadt kenyérbél
1 mogyoróhagyma
1 csokor petrezselyem
15 dkg feta sajt
5 dkg parmezán, reszelve
1 tojás
1 ág menta levelei
1/2 teáskanál őrölt fahéj
5 dkg liszt
1/2 dl olaj
só és frissen őrölt bors

Gránátalmás lilahagyma savanyúsághoz:
1 dl vörösborecet
3 evőkanál gránátalma szirup
2 fej lilahagyma, karikákra vágva
1 főtt cékla, vékony csíkokra vágva
1/2 gránátalma magjai
2 evőkanál hámozott tökmag
só és frissen őrölt bors

A skordaliahoz:
2 nagy szelet szikkadt kenyér bele
1 dl tej
1 evőkanál fehérborecet
5 dkg pirított törökmogyoró
1 gerezd fokhagyma, szétnyomva
2 dl görög joghurt
1 teáskanál zaatar
2 evőkanál olívaolaj
só és frissen őrölt bors

Elkészítés:

1. A sütőt 200 fokra előmelegítjük. A répákat meghámozzuk egy tepsire rakosgatjuk, meglocsoljuk az olajjal, sózzuk, borsozzuk, összeforgatjuk. Mellé pakoljuk a 4 édesburgonyát, majd alufóliával lefedve, 30-40 perc alatt puhára sütjük. Ha a krumplinak még kel idő, csak a répákat vesszük ki. Hagyjuk langyosra hűlni. Egy aprítógépben a kenyeret, hagymát és a petrezselymet aprítsuk kicsire. Adjuk hozzá a sült répákat, fetát, parmezánt, tojást, fűszerezzük mentával, fahéjjal, sóval, borssal és pulzálva dolgozzuk masszává. Hagyjuk állni fél órát vagy akár egy egész napot. Ha az édesburgonyák megsültek, félre tesszük a tálaláshoz.
Hevítsük fel az olajat egy serpenyőben. Evőkanál segítségével emeljünk ki egy adagot és formázzunk a tenyerünkben 1-1 tojást belőle és süssük minden oldalán aranybarnára.
2. A gránátalmás salátához, egy tálkába teszünk 2 evőkanál gránátalma szirupot és folyamatosan keverve, fokozatosan felhígítjuk a vörösborecettel . Egy tálba szórjuk a lilahagymát és a céklát és leöntjük az ecetes öntettel majd minimum 1 órára a hűtőbe tesszük. Tálalásnál leszűrjük róla a levet (használhatjuk újra még egy adaghoz vagy más zöldségekhez) egy tálra rendezzük sózzuk, borsozzuk, rászórjuk a gránátalma magokat és meglocsoljuk a maradék gránátalmasziruppal és meghintjük a tökmaggal.
3. A skordaliahoz beáztatjuk a kenyeret a tejbe, majd kifacsarjuk és aprítógépbe tesszük. Hozzáadjuk az ecetet, mogyorót, fokhagymát és pürésítjük. Belekanalazzuk a joghurtot, sóval és borssal fűszerezzük, majd ezzel is összedolgozzuk. Tálkába szedjük és a tetejét megszórjuk a zaatarral és meglocsoljuk az olajjal.

Tetszett a recept?

- Mutass többet a szerzőtől -