Lazac wellington
Kárai DávidA klasszikus recept halas változat, ami ugyanolyan elegánsan mutat az asztalon, mégis páratlanul egyszerű elkészíteni. Ezzel nem tudsz hibázni!
Hozzávalók 4 főre:
1 póréhagyma
2 evőkanál vaj
1 szál kakukkfű
1 evőkanál kapribogyó
8 dkg bébispenót
2 evőkanál mascarpone
só, bors
40 dkg lazacfilé, bőr nélkül
1 csomag leveles tészta
1 tojás a kenéshez
A páchoz:
2 evőkanál mustár
1,5 teáskanál méz
½ narancs reszelt héja
3 szál friss kakukkfű
só, bors
Elkészítés:
A póréhagymát felaprítjuk, majd az olvasztott vajon, egy nagyobb serpenyőben megfonnyasztjuk. Hozzáadjuk a kakukkfüvet, a kapribogyót, átkeverjük, majd ha a hagyma már összeesett, hozzáadjuk a megmosot bébispenótot és addig főzzük tovább, amíg a spenót meg nem fonnyad. Ha elkészült, lehúzzuk a tűzről és hagyjuk langyosra hűlni, majd hozzákeverjük a kihűlt mascarpone sajtot.
A páchoz az összes hozzávalót alaposan kikeverjük, majd megkenjük vele a lazac mindkét oldalát.
A leveles tésztát kicsomagoljuk, az egyik felére elrendezzük a póréhagymát úgy, hogy akkor pereme legyen a tésztának, hogy be tudjuk fedni. A póréhagymaágyra fektetjük a bepácolt lazacot, méretre vágjuk a tésztát, majd megkenjük a szélét felvert tojással és felhajtjuk a széleit, majd megfordítjuk, hogy a hajtás legyen alul és egy sütőpapírral bélelt tepsire tesszük. Lekenjük tojással és 180 fokos sütőben 30-35 perc alatt aranybarnára sütjük.