Ludaskása
Péter AnnaEgyszerű klasszikus a ludaskása, nem is érdemes rajta semmit cifrázni, és költeni sem kell rá sokat, mert aprólékból érdemes készíteni. Sőt, abból az igazi.
Hozzávalók 4 személyre:
1 liba aprólékja, feldarabolva (nyak, szárnyak, farhát, zúza, szív)
2 evőkanál libazsír
2 répa, meghámozva és durvára darabolva
2 fehérrépa, meghámozva és durvára darabolva
10 dkg zöldborsó (opcionális)
20 dkg árpagyöngy vagy rizs
rengeteg frissen durvára tört fekete bors
só
Elkészítés:
A libaaprólékot a zsíron a répával és a fehérrépával aranybarnára pirítjuk. Felöntjük annyi vízzel, amennyi ellepi, és addig főzzük fedő alatt alacsony lángon, amíg a hús és a zúza is teljesen megpuhul.
Hozzáadjuk a rizst vagy az árpát, és fedő alatt addig főzzük, amíg a gabona megfő. Szépen úgy lehet tálalni, hogy a húst leszedegetjük a csontról, és a csontokat kidobjuk.
Az igazán hedonisták, frissen kisütött libatöpörtyűvel is megszórhatják.