Mac and cheese

Az amerikaiak sajtos tésztája, amelynek egy titka van: karakteres sajt(ok)ból kell készíteni!

Hozzávalók 4 adaghoz:

1 evőkanál kukoricakeményítő
0,5 dl hideg víz
2,5 dl tej
2 dl habtejszín
1 teáskanál mustár
szerecsendió, ízlés szerint
fehér bors, ízlés szerint
½ teáskanál só
1 gerezd fokhagyma
25 dkg mascarpone vagy krémsajt
40 dkg karakteresebb ízű reszelt sajt: gouda, cheddar, ementáli (akár vegyesen is)
50 dkg makarónitészta
2 evőkanál vaj
10 dkg zsemlemorzsa
10 dkg reszelt sajt a tetejére

Elkészítés:

A keményítőt a hideg vízzel alaposan kikeverjük, majd félretesszük. A tejet és a tejszínt egy lábasba öntjük, hozzáadjuk a mustárt, a szerecsendiót, a fehér borsot és a sót, valamint belereszeljük a fokhagymát. Az egészet elkezdjük melegíteni, és mielőtt felforrna, hozzáadjuk a kikevert keményítőt. Elkeverjük benne, majd felforraljuk, és néhány percig tovább főzzük, amíg be nem sűrűsödik.

Hozzáadjuk a mascarponét, simára keverjük, majd több részletben, apránként hozzáadjuk a reszelt sajtot. Mindig megvárjuk, amíg az előző adag elolvad, utána keverjük bele a következőt.

Közben a tésztát majdnem készre főzzük (ha nem akarjuk utána egybesütni, akkor főzzük készre a tésztát). A leszűrt tésztát a sajtszószba keverjük.

Egy hőálló edényt vagy tepsit kikenünk a vajjal, és megszórunk a zsemlemorzsával. Beletesszük a tésztát, a maradék sajtot pedig a tetejére szórjuk.

175 fokra előmelegített sütőben 30–35 perc alatt aranybarnára sütjük, amíg a tetején a sajt meg nem pirul.

Tetszett a recept?

- Mutass többet a szerzőtől -