Marokkói mentatea kétféleképpen

Nem véletlen, hogy azokban az arab országokban, ahol szinte egész évben forróság van, kialakult a meleg tea fogyasztásának kultúrája. Mi, akiknél csak három hónapig tart a nyári meleg, a kánikulában azonnal jeges italokkal hűtjük magunkat. Ez a testünk részéről teljesen természetes reakció, és rövid távon jó megoldás. De a meleg italok titka éppen az, hogy „becsapjuk a testünket”: a forró ital hatására megemelkedik a testhőmérsékletünk, ezt érzékelve pedig a verejtékmirigyek azonnal akcióba lépnek, elkezdünk izzadni, az izzadság pedig hűti a testünket.

Hozzávalók:

1 l víz
2 ek. zöld teafű
1 csapot ek. barnacukor
3 nagy marék mentalevél

Elkészítés:

A teához a vizet 65-76 fokosra forraljuk. Leforrázzuk vele a tealeveleket és hagyjuk 5-7 percig ázni, lefedve. Kivesszük a tealeveleket és a teába tesszük a cukrot, elkeverjük, végül 2 marék friss mentalevelet is beleteszünk és újra lefedjük. Hagyjuk 10-15 percig ázni, kiszedjük a mentát. Vagy melegen fogyasztjuk vagy előbb lehűtjük. Poharakba jégkockát és mentaleveleket tesszük, erre öntjük a hideg mentateát.

A marokkói mentatea a fent említett okokból forrón is az egyik legjobb találmány, ami tea téren létezik, már ha egyáltalán ilyesmit ki lehet jelenteni. Édes, mentás, majdnem hogy szirupos, gyönyörű, színes, kicsi poharakba, díszített karcsúcsőrű kancsóból töltve – azért ezt nagyon ügyesen kitalálták, na. De ha éppen valamilyen hideg italt kívánunk, akkor a nyári, jeges változata kissé kevésbé édesen üdítő. Menta nő ilyenkor bőven, szerintünk ez a tökéletes júliusi ital.

 

Még nincs értékelve.

Kérjük, értékeljen

Előző cikkIszol te eleget?
Következő cikk3 hozzávaló – 1 isteni smoothie

2006. szeptemberében kezdtem el írni a Lila füge blogot, ami azóta sok változáson ment keresztül, mindig egyre több és szebb lett. Ma már nem blog, hanem ez az oldal. Persze nekem egy oldalnál sokkal több, mert az életem egyre nagyobb, izgalmasabb, szinesebb része.