Zöld istennő öntet
Havas DóraHozzávalók 4 – 6 személyre:
A salátához:
1 padlizsán
1 cukkini
2 db grillgomba (vagy más nagy méretű gomba)
1 nagy édesburgonya
2-3 evőkanál olaj
10 dkg cukorborsó
1 csokor újhagyma
1 csokor retek
1 avokádó
2-3 fürtös uborka
só és frissen őrölt bors
Az öntethez:
1 csokor kapor
1 csokor menta
1 csokor petrezselyem
1/2 csokor bazsalikom
2 gerezd fokhagyma, szétnyomva
2 újhagyma, felkarikázva
1 ½ evőkanál citromlé
1 dl olívaolaj
8 dkg feta sajt
15 dkg görög joghurt
4 evőkanál majonéz, ízlés szerint
só
Elkészítés:
1. A sütőt 200 fokra előmelegítjük és egy tepsit előkészítünk. A padlizsánt, cukkinit, gombát és édesburgonyát megtisztítjuk és hosszú darabokra vágjuk. Összeforgatjuk a tepsin az olajjal, sóval és borssal majd 20-25 perc alatt megsütjük. Amíg sül a többi zöldséget is hosszúkásra daraboljuk, hogy könnyebb legyen mártogatni őket, majd a langyosra hűlt zöldségekkel egy tálon elrendezzük.
2. Az öntethez pakoljuk egy késes aprítóba a zöld fűszereket, a fokhagymával, újhagymával, citromlével, sóval és dolgozzuk teljesen simára.
3. Folyamatos keverés közben lassan csorgassuk hozzá az olajat, hogy emulzió keletkezzen. Majd a fetával, görög joghurttal és ha használunk, akkor a majonézzel is dolgozzuk simára. Tálalásig hűtőben tároljuk.