Milyen egy igazán finom, egészségtudatos jegestea?

Június 10. a Nemzetközi Jegestea Nap, és kétség sem férhet hozzá: van mit ünnepelni. Nem telhet el nyár nélküle, mindenkinek megvan a kedvenc íze, fajtája, koktélja – nincs ennél jobb szénsavmentes hűsítő egy-egy perzselően forró nyári napon vagy hangulatos, langyos estén. De mire figyeljünk, ha igazán jót szeretnénk?

Frissítően fanyar, üdítő ízével a hőségben az egyik legnépszerűbb ital a jegestea, emiatt egyre többféléhez jutunk hozzá, és egyre több ízben kóstolhatjuk. A termékbővülés persze óhatatlanul is együtt jár a minőségbeli sokféleséggel, az édesítés és a cukortartalom azonban minden esetben kulcsfontosságú. De mégis mit tud egy igazán jó, válogatott összetevőkből készült, egészség- és környezettudatos jegestea?

Június 10. a Nemzetközi Jegestea Nap, és kétség sem férhet hozzá: van mit ünnepelni. Nem telhet el nyár nélküle, mindenkinek megvan a kedvenc íze, fajtája, koktélja – nincs ennél jobb szénsavmentes hűsítő egy-egy perzselően forró nyári napon vagy hangulatos, langyos estén. De mire figyeljünk, ha igazán jót szeretnénk?

Az igazán felemelő ízélményhez mindenekelőtt valódi tea kell. Ha szokásunk termékvásárláskor a címkék és az összetevők olvasása, pontosan tudjuk, hogy a készen kapható termékekben nagyon eltérő a tea mennyisége. Ha minőségi jegesteára vágyunk, célszerű a lehető legmagasabb teatartalmú terméket választani – és az a tea lehetőleg valódi tea legyen, vagy természetes teakivonat, ne pusztán ízesítés, aroma.

Édes is meg hűvös is

Sokan szeretik a könnyű, gyümölcsös ízeket – így az sem lehet mindegy, mennyi gyümölcs gazdagítja a jegesteánk ízét. Akár fekete, akár zöld, akár rooibos teáról beszélünk, ez az arány az 1-2 százalékot nem nagyon haladja meg, ami logikus is, hiszen a jegestea nem gyümölcslé. Ezt a kívánatos arányt azonban a legtöbb, forgalomban lévő termék nem éri el, sőt még csak meg sem közelíti – ez lehet mindjárt a második, minőségi szűrőnk.

De a legkeményebb szempont hátravan: ez pedig a cukortartalom. Mindannyian tucatszor olvastuk már, hogy az így bevitt rejtett kalóriák a legalattomosabbak, a nyári, fokozott folyadékbevitelre ez sokszorosan is érvényes. Ha hűsítőt választunk, a következőkre érdemes figyelnünk: 1 deciliterben semmiképp se haladja meg a 8 grammot a cukortartalom (ideális, ha a cukor természetes gyümölcscukor, hiszen abból kevesebb is elég, mint a répacukorból). Ha teljesen cukormenteset szeretnénk fogyasztani, még alaposabban vegyük szemügyre az összetevői listát. Lehetőleg olyat válasszunk, amelyet aszpartám nélkül hoznak forgalomba.

Egy korty felelősség

Az egészségtudatosság a tartósítószer- és adalékanyag-mentességgel is kéz a kézben jár, ez pedig nemcsak az élelmiszerekre, de a jegesteánkra is vonatkozik. Egészségvédelem persze nincs környezetvédelem nélkül, és joggal várjuk el, hogy a gyártónak a csomagolásra is gondja legyen. Ha a PET-palackok helyett végtelenszer újrahasznosítható aludobozos jegesteát választunk, fontos és felelős döntést hoztunk.

Magyarországon évente több mint 10 liter jegesteát fogyasztunk (világszinten is évről évre egyre többet), megéri odafigyelni rá, hogy értékes összetevőkből álló, valóban jó ízű, minőségi terméket vásároljunk. Boldog, hűsítő és felemelő jegestea napot!

 

Tetszett a recept?

- Mutass többet a szerzőtől -