Mustáros csirke csicseriborsós piláffal
Havas DóraNéhány ötletes kiegészítővel a legegyszerűbb ételekből is fenséges ebédet lehet készíteni. A gyerekeim kedvence a mustáros csirkemell, ezt egy jó fűszeres, csicseriborsós piláffal és sült hagymával körítve máris kész a családi ebéd.
Mustáros csirke
Hozzávalók 4-6 adaghoz:
A csirkéhez: 4 ek mézes mustár 1 ek só 1 tk frissen őrölt bors 2 tk füstölt paprika 60 dkg csirkemell filé 1 ek étolaj 1 dl száraz fehér bor 1 csokor újhagyma 1 dl víz 1 ek magos mustár 25 dkg mascarpone |
Elkészítés:
A csirkehúst csíkokra vágjuk, sózzuk, borsozzuk. Egy nagy lábasban felhevítjük az olajat és alaposan lepirítjuk a húst minden oldalán, összesen 4-5 percig. Kiszedjük a lábasból a húst, beledobjuk a hagymát és kissé lepirítjuk, majd beleöntjük a bort. Megvárjuk, amíg az alkohol elpárolog és a lábas aljáról felvakarjuk a leragadt sült húsdarabokat. Visszatesszük a húst, hozzáadjuk a maradék fűszert, felöntjük egy kevés vízzel és fedő alatt kb. 35 percig főzzük, amíg teljesen megpuhul. Végül hozzáadjuk a magos mustárt, és a mascarponét és összemelegítjük, kissé besűrítjük a mártást, de nem forraljuk fel!
Csicseriborsós piláf
Hozzávalók:
15 dkg főtt csicseriborsó (vagy konzerv) 2 ek extra szűz olíva olaj 15 dkg basmati rizs (vagy más hosszú szemű rizs) 1 tk római kömény 3 kardamom ½ tk frissen őrölt szerecsendió 1 tk fűszerpaprika 4,5 dl víz 4 közepes hagyma 1 tk rizsliszt olaj a sütéshez |
Elkészítés:
Egy nagyobb edényben, aminek fedője van, felhevítjük az olajat és megpirítjuk benne a római köményt és a kardamomot. Hozzáadjuk a rizst és opálosra pirítjuk, majd a többi fűszert is hozzákeverjük. Felöntjük vízzel, hozzáadjuk a csicseriborsót és fedő alatt 35 perc alatt készre főzzük. Tálalás előtt villával szétpergetjük a rizsszemeket.
A hagymát vékonyan felszeleteljük és meghintjük a rizsliszttel. Egy serpenyőben olajat hevítünk és ropogósra sütjük benne a hagymát. Papírtörlőre szedjük, majd tálaláskor megszórjuk vele a rizst.