VIDEÓ: Perzsa piláf
Havas DóraIllatos, aromás, pergő rizsszemek, vajpuha csirkecombok és mindössze 40 perc elkészítési idő. Ez a perzsa piláf tökéletes őszi vacsora a rohanós hétköznapokra vagy a nyugodt hévégi estékre.
Hozzávalók:
A piláfhoz:
40 dkg basmati rizs
1 ek étolaj
4 kisebb csirkecomb
só, bors
1 tk vaj
1 rúd fahéj
4 kardamom
4 szegfűszeg
2 ek gránátalma szirup
8 dl víz
1 csipet sáfrány
A tetejére:
1 csokor újhagyma
1 marék fenyőmag
1 marék dió
1 gránátalma
1 csokor petrezselyem
Elkészítés:
A rizst hideg vízbe áztatjuk és fél órára félretesszük. Majd leszűrjük és lecsepegtetjük. A sáfrányt 2 evőkanálnyi hideg vízbe áztatjuk.
Egy nagyobb lábasban felhevítjük az olajat és közepesen erős láng felett a csirkecombokat minden oldalukon alaposan lepirítjuk, közben sózzuk, borsozzuk. A körbepirított csirkét kiszedjük, félretesszük. A lábasba kevés vajat teszünk és megpirítjuk rajta a fűszereket, majd a gránátalma szirupot is hozzáadjuk és 1 percig kevergetve főzzük, majd a lábasból kikanalazzuk.
A rizs 1/3-át vékony rétegben szétterítjük a lábas alján. A maradék rizst összekeverjük a gránátalmaszirupos fűszerekkel, majd ezt is a lábasba tesszük. Elrendezzük rajta a csirkecombokat, meglocsoljuk a sárfránnyal, megsózzuk, felöntjük vízzel és fedő alatt 30 percig főzzük.
Közben kevés vajon világosbarnára pirítjuk a finomra vágott újhagymát, a fenyőmagot és a diót. Amikor az étel elkészült, 1-2 teáskanyálnyi vajat adunk hozzá és a lángot elzárva fedő alatt hagyjuk 5 percet pihenni. Tálaláskot megszórjuk a pirított hagymával, magokkal, finomra vágott petrezselyemmel és gránátalmával.