VIDEÓ: Perzsa piláf

Illatos, aromás, pergő rizsszemek, vajpuha csirkecombok és mindössze 40 perc elkészítési idő. Ez a perzsa piláf tökéletes őszi vacsora a rohanós hétköznapokra vagy a nyugodt hévégi estékre.

Hozzávalók:

A piláfhoz:

40 dkg basmati rizs

1 ek étolaj

4 kisebb csirkecomb

só, bors

1 tk vaj

1 rúd fahéj

4 kardamom

4 szegfűszeg

2 ek gránátalma szirup

8 dl víz

1 csipet sáfrány

 

A tetejére:

1 csokor újhagyma

1 marék fenyőmag

1 marék dió

1 gránátalma

1 csokor petrezselyem

Elkészítés:

A rizst hideg vízbe áztatjuk és fél órára félretesszük. Majd leszűrjük és lecsepegtetjük. A sáfrányt 2 evőkanálnyi hideg vízbe áztatjuk.

Egy nagyobb lábasban felhevítjük az olajat és közepesen erős láng felett a csirkecombokat minden oldalukon alaposan lepirítjuk, közben sózzuk, borsozzuk. A körbepirított csirkét kiszedjük, félretesszük. A lábasba kevés vajat teszünk és megpirítjuk rajta a fűszereket, majd a gránátalma szirupot is hozzáadjuk és 1 percig kevergetve főzzük, majd a lábasból kikanalazzuk.

A rizs 1/3-át vékony rétegben szétterítjük a lábas alján. A maradék rizst összekeverjük a gránátalmaszirupos fűszerekkel, majd ezt is a lábasba tesszük. Elrendezzük rajta a csirkecombokat, meglocsoljuk a sárfránnyal, megsózzuk, felöntjük vízzel és fedő alatt 30 percig főzzük.

Közben kevés vajon világosbarnára pirítjuk a finomra vágott újhagymát, a fenyőmagot és a diót. Amikor az étel elkészült, 1-2 teáskanyálnyi vajat adunk hozzá és a lángot elzárva fedő alatt hagyjuk 5 percet pihenni. Tálaláskot megszórjuk a pirított hagymával, magokkal, finomra vágott petrezselyemmel és gránátalmával.

 

Tetszett a recept?

- Mutass többet a szerzőtől -