Posírozott tojás, édesburgonya tócsnival és hollandi mártással
Havas DóraHozzávalók 4 személyre:
Az édesburgonya tócsnihoz:
2 db édeskrumpli
1 póréhagyma
2 tojás
1 csokor petrezselyem
őrölt pirospaprika
1 evőkanál csicseriborsóliszt
½ dl olaj
só és frissen őrölt bors
A hollandi mártáshoz:
2 tojás sárgája
1 teáskanál fehérborecet
5 dkg olvasztott vaj
A posírozott tojáshoz:
1 evőkanál fehérborecet
4 db tojás
Elkészítés:
A burgonyát meghámozzuk és legyaluljuk, mint a tököt. Hozzáaprítjuk a hagymát és sóval fűszerezzük. Hagyjuk egy szűrőben lecsöpögni.
Vizet forralunk egy kisebb lábosban, ami fölé olyan üveg keverőtálat teszünk, hogy ne érjen a forrásban lévő vízbe, csak a gőz érje. A két tojássárgáját a gőzre tett tálba tesszük és kézi robotgéppel keverni kezdjük. Először a fehérborecetet adjuk hozzá, majd lassan, apránként az olvasztott vajat. Ha nagyon besűrűsödne, akkor pici langyos vízzel hígítjuk. Végül sóval fűszerezzük és előmelegített üvegbe tesszük a tálaláshoz.
A burgonyát és a hagymát alaposan kifacsarjuk, hozzáütünk két tojást. Beleaprítjuk a petrezselymet. Borssal és őrölt paprikával fűszerezzük. Végül összeforgatjuk egy evőkanál csicseriborsóliszttel. Az olajat felhevítjük egy serpenyőben és kis lepényeket sütünk a masszából.
Vizet forralunk egy kisebb lábosban. Amikor gyöngyözve, csendesen forr belekeverjük az ecetet, majd örvényt kavarunk a vízben. Beleütünk egy tojást és 2,5 percig főzzük. A megfőtt tojást átemeljük egy tálka vízbe, majd elkészítjük a többit is egyesével. Tálaláshoz csöpögtessük le, fektessük egy kis lepényre majd csorgassunk rá hollandi mártást.