Posírozott tojás, édesburgonya tócsnival és hollandi mártással

Hozzávalók 4 személyre:

Az édesburgonya tócsnihoz:
2 db édeskrumpli
1 póréhagyma
2 tojás
1 csokor petrezselyem
őrölt pirospaprika
1 evőkanál csicseriborsóliszt
½ dl olaj
só és frissen őrölt bors

A hollandi mártáshoz:
2 tojás sárgája
1 teáskanál fehérborecet
5 dkg olvasztott vaj

A posírozott tojáshoz:
1 evőkanál fehérborecet
4 db tojás

Elkészítés:

A burgonyát meghámozzuk és legyaluljuk, mint a tököt. Hozzáaprítjuk a hagymát és sóval fűszerezzük. Hagyjuk egy szűrőben lecsöpögni.

Vizet forralunk egy kisebb lábosban, ami fölé olyan üveg keverőtálat teszünk, hogy ne érjen a forrásban lévő vízbe, csak a gőz érje. A két tojássárgáját a gőzre tett tálba tesszük és kézi robotgéppel keverni kezdjük. Először a fehérborecetet adjuk hozzá, majd lassan, apránként az olvasztott vajat. Ha nagyon besűrűsödne, akkor pici langyos vízzel hígítjuk. Végül sóval fűszerezzük és előmelegített üvegbe tesszük a tálaláshoz.

A burgonyát és a hagymát alaposan kifacsarjuk, hozzáütünk két tojást. Beleaprítjuk a petrezselymet. Borssal és őrölt paprikával fűszerezzük. Végül összeforgatjuk egy evőkanál csicseriborsóliszttel. Az olajat felhevítjük egy serpenyőben és kis lepényeket sütünk a masszából.

Vizet forralunk egy kisebb lábosban. Amikor gyöngyözve, csendesen forr belekeverjük az ecetet, majd örvényt kavarunk a vízben. Beleütünk egy tojást és 2,5 percig főzzük. A megfőtt tojást átemeljük egy tálka vízbe, majd elkészítjük a többit is egyesével. Tálaláshoz csöpögtessük le, fektessük egy kis lepényre majd csorgassunk rá hollandi mártást.

Tetszett a recept?

- Mutass többet a szerzőtől -