Rakott szendvics
Havas DóraHozzávalók 6 személyre:
A tapenádhoz:
20 dkg vegyes olívabogyó
7 dkg kapribogyó
2-3 szardella
1 csokor petrezselyem
1-2 evőkanál olíva olaj
1/2 citrom facsart leve
1 gerezd fokhagyma, szétnyomva
A szendvicshez:
1 cukkini, szeletelve
2 evőkanál olíva olaj
1 dkg vaj
6 szelet lazacfilé
20 dkg olajban eltett sült paprika
2 db mozzarella sajt
60 dkg kenyér
Elkészítés:
A tapenád hozzávalóit egy késes aprítóban finom krémmé dolgozzuk. Ha kell adjunk még hozzá annyi olajat, hogy krémes legyen az állaga.
Egy grillserpenyőt felhevítünk és a cukkini szeleteket 1 evőkanál olajon mindkét oldalukon megsütjük.
A cukkini szeletek után újabb evőkanál olajat hevítünk fel a serpenyőben a vajjal. A sóval és borssal fűszerezett lazac szeleteket oldalanként 2-2 perc alatt megsütjük.
A kenyér tetejét megskalpoljuk és a belét kikaparjuk úgy, hogy maradjon a héján belül pár centi vastagon. (Tegyük félre más ételekhez, pl. fűszeres morzsát, levesbetétet is készíthetünk belőle. Belül körben kikenjük a tapenád egy részével. Az alját béleljük ki paprikával, majd cukkinivel, lazaccal, mozzarella szeletekkel. Folytassuk a rétegzést az alapanyagokat váltogatva, végül zárjuk le a tapenáddal megkent kenyér tetejével. Picit hagyjuk állni és után lehet szeletelni, tálalni.