Sertésszűz fűszeres kéregben, spanyol babsalátával és rusztikus kenyérlepénnyel

Mi teszi izgalmassá a sertész szűzet? Egy finom, fűszeres kéreg, amiben omlósra és ízletesre sül. Akár hidegen is kitűnő felvágott helyett a szendvicsbe. A szokásos krumpli és rizs köret helyett, spanyol babsalátát és egy pihe-puha lágy kenyérlepényt készítettem hozzá.

Hozzávalók 4 személyre

A lepénykenyérhez:
35 dkg finomliszt + egy kevés a formázáshoz
2 teáskanál sütőpor
35 dkg sűrű joghurt
1/2 teáskanál só

A sertésszűzhöz:
1 db 60 dkg-os sertésszűz
4 evőkanál olívaolaj
1 póréhagyma fehér része
1 csokor korianderzöld
3-4 ág bazsalikom levele
2 gerezd fokhagyma, szétnyomva
1 kis darab gyömbér
1/2 kezeletlen narancs
1 evőkanál méz
2 evőkanál magos mustár
só és frissen őrölt bors

A spanyol babsalátához:
3 evőkanál olívaolaj
2 evőkanál sűrített paradicsom
1 fokhagymagerezd, szétnyomva
1 kisebb lilahagyma
1 teáskanál füstölt paprika
2 szárzeller
1 db 40 dkg fehér bab konzerv (ha lehet óriás bab)
2 teáskanál balzsamecet
1 kis csokor petrezselyem

Elkészítés:
A lepénykenyérhez minden hozzávalóból egynemű tésztát gyúrunk és lazán letakarva pihentetjük, amíg a hús és a saláta elkészül. Tálalás előtt 6 részre osztjuk a tésztát és lisztezett felületen 12 cm-es lapos, vékony koronggá nyújtjuk. Felforrósított serpenyőben oldalanként 1-2 perc alatt készre sütjük.

A sütőt 200 fokra előmelegítjük. A húst sózzuk, borsozzuk és magas lángon egy serpenyőben hirtelen körbepirítjuk az olajon, majd kivesszük egy tepsire pihenni. A serpenyőbe szórjuk a finomra aprított hagymát, zöldfűszereket, fokhagymát, belereszeljük a gyömbért, narancs héjat, rácsorgatjuk a mézet és kevergetve átmelegítjük, pároljuk. Az elősütött húst alaposan körbekenjük a mustárral és rátapasztjuk a fűszerpasztát. A forró sütőben 15-20 perc alatt készre sütjük, majd alufóliával lazán lefedve pihentetjük a tálalásig. Tálalás előtt vékony szeletekre vágjuk.

A salátához egy serpenyőben felhevítünk 2 evőkanál olívaolajat és kevergetve megpirítjuk a sűrített paradicsomot. Rászórjuk a fokhagymát és a hagymát apróra vágva és kevergetve 3-4 perc alatt megpároljuk. Ekkor meghintjük a füstölt paprikával, rákockázzuk a szárzellert, hozzászórjuk a leöblített és lecsöpögtettet babot, balzsamecetet és a maradék olívaolajat. Sózzuk, borsozzuk és lefedve 3-4 percig pároljuk. Végül a petrezselymet vágjuk apróra és hintsük meg vele.

Tetszett a recept?

- Mutass többet a szerzőtől -