Sütés nélküli epres csokimousse torta
Havas DóraA csokoládé és az eper egyenként is a legnépszerűbb ételek közé tartoznak, de ebben a tortában a népszerűségi faktor a mennyekbe szökik: nem kell sütni, csodaszép, sőt csokoládéval és eperrel készül. Bingó.
Hozzávalók (22 cm-es formához):
A kekszes alaphoz:
3 dkg vaj
200 g zabkeksz
1 csipet só
A csokimousse-hoz:
350 g magas kakaótartalmú étcsokoládé
500 ml habtejszín
2 ek cukor
150 g mascarpone vagy tejföl
1 ek vaníliakivonat
1 csomag por zselatin
500 g eper
A mázhoz:
100 g étcsokoládé
85 ml tejszín
Elkészítés:
A vajat felolvasztjuk. A kekszet késes robotgépben ledaráljuk. A kettőt összekeverjük, adunk hozzá egy kevés sót és egy sütőforma alján egyenletesen szétnyomkodjuk. Behűtjük.
A csokoládét apró darabokra törjük és vízgőz felett felolvasztjuk. Közben a tejszínből kevés cukorral kemény habot verünk. Hozzáadjuk a mascarponét és a vaníliát, ezzel is habosítjuk. Ha a csokoládé lehűlt, összekeverjük a tejszínhabos keverékkel, majd a porzselatint is belekeverjük. A mousse-t nyomózsákba töltjük.
Egy adagot a kekeszes alapon szétkenünk. Ezt körberakjuk kettévágott eperrel úgy, hogy az eprek vágott oldala a torta szélére kerüljön. Körberakjuk, majd a torta közepéig megtöltjük eperrel a formát. A csokimousse-t az eprek közé nyomjuk a nyomózsákból. A tetejét elsimítjuk és 4-6 órára a hűtőbe tesszük, hogy megszilárduljon.
A tetejére a csokimázhoz forráspontig melegítjük a tejszínt (nem hagyjuk felforrni), beletördeljük a csokoládét, fényesre keverjük, majd hagyjuk langyosra hűlni és szétkenjük a torta tetején.