Sütőtökkrém kakukkfűvel és szarvasgombával

Hozzávalók 2-4 személyre:
½ kg héjától, magjaitól megtisztított sütőtök
1 dl dióolaj
20 dkg vaj
1 kis fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
5 szál kakukkfű
1 db diónyi szarvasgomba
olaj

Elkészítés:

A vöröshagymát és a fokhagymát finomra vágjuk, és alacsony lángon, egy evőkanál olajon egészen puhára pároljuk, majd aranybarnára pirítjuk. A felkockázott sütőtököt annyi vízben, ami ellepi, gyöngyözve, lassan puhára főzzük, leszűrjük, és finomra törjük egy krumplinyomóval, majd szitán is átnyomkodjuk. Belekeverjük a hagymát, és a forró alaplével és 5 dkg felolvasztott vajjal hígítjuk
selymesre. A maradék vajat egy serpenyőben alacsony lángon addig melegítjük, amíg aranybarna lesz. Hagyjuk leülepedni. A pürét tálba kanalazzuk, megszórjuk szarvasgombával, meglocsoljuk a leülepedett, barnított vaj tetejéről óvatosan lekanalazott zsiradékkal, és sózzuk.

Tetszett a recept?

- Mutass többet a szerzőtől -