Tojásos nokedli
Nagy SanyaEgy nyári klasszikus a saját olvasatomban, egy olyan fűszerrel, amely régen minden hazai konyhában és nagyon sok ételben állandó szereplő volt.
Hozzávalók:
10 tojás
40 dkg liszt
2 evőkanál kacsazsír
só, bors
1 egész szerecsendió
2 gerezd fokhagyma
Elkészítés:
2 tojásból keverjünk ki nokedlit. Annyi vizet öntsünk a liszthez és a tojáshoz, hogy még jól keverhető legyen. Adjunk hozzá 1 púpozott kiskanál sót is és 1 kávéskanálnyi szerecsendiót.
Forrásban lévő vízbe szaggassuk. Addig főzzük, ameddig fel nem jönnek a víz tetejére.
Egy serpenyőben olvasszuk fel a kacsazsírt, reszeljük bele a fokhagymát, majd szűrjük bele a nokedlit. Jól forgassuk meg benne, reszeljünk még rá szerecsendiót, borsozzuk, forgassuk át még egyszer, majd verjünk fel 2 tojást, és öntsük rá. Húzzuk félre a tűzről, és sűrűn kevergetve süssük krémesre. Figyelem! Mindig a tűzről lehúzva, indirekt hővel süssük egybe a nokedlivel a tojásokat, mert nem rántottás nokedlit, hanem tojásost szeretnénk végeredménynek.
A legvégén főzzünk ki hozzá 6 perces tojásokat, és tálaláskor még reszeljünk rá szerecsendiót.
Tipp:
Keverjünk ki fokhagymás joghurtot, és locsoljuk meg atetejét, vagy az uborka helyett készítsünk ecetes salátát római szívsalátából és gyöngyhagymából.