Tökfőzelék serpenyős karajjal

Pár hete ezzel az üde főzelékkel vártam haza a srácokat a vakációból és az Instagramon akkora sikere volt, hogy megígértem, hogy megmutatom a receptjét videón is. Az ígéret szép szó :)

Hozzávalók 4 személyre:
2 gerezd fokhagyma
2 evőkanál olaj
1 kg zsenge tök megpucolva
2,5 dl zsíros tejföl
1 evőkanál liszt
½ citrom reszelt héja és frissen facsart leve
20 dkg mascarpone
1 nagy csokor kapor
só és frissen őrölt bors

A serpenyős karajhoz

4 szelet csontos rövid karaj
1 evőkanál étolaj
3 evőkanál vaj
4-5 gerezd fokhagyma
2 ág rozmaring vagy 6-8 levél zsálya
só és frissen őrölt bors
1 dl száraz fehér bor

Elkészítés

A fokhagymát megpucoljuk, finomra felvágjuk. Az olajat felhevítjük és illatozásig hevítjük a fokhagymát. Ekkor hozzáadjuk a tököt. Amikor elkezd összeesni fűszerezzük sóval, borssal és tovább pároljuk. Közben elkészítjük a habarást. A tejfölt és a lisztet csomómentesen kikeverjük. Amikor a tök elfőtte a saját levét hozzáadjuk a tejfölt és innentől kevergetve pár percig főzzük és félretesszük hűlni.

Amíg hűl elkészítjük a húst. A húsok mindkét oldalát sózzuk és borsozzuk. Egy nagy serpenyőben magas lángon felhevítjük az olajat és a vajat. A hús szeleteket sütni kezdjük. Közben a fokhagymagerezdeket héjastul megroppantjuk és a hús közé dobjuk.

Hozzáteszünk 1-2 ág friss rozmaringot is. Ha megpirult a húsok egyik oldala megfordítjuk. Ha a másik oldala is megpirult, aláöntjük a bort is és lefedve megpároljuk. Ha már puha a hús, hozzáadunk még 2 evőkanál vajat és összeforrósítjuk.

Visszatérünk a langyosra hűlt főzelékhez. Belekeverjük a citrom reszelt héját és kifacsart levét. Majd a mascarponet és a finomra vágott kaprot is.

Tetszett a recept?

- Mutass többet a szerzőtől -