Vaslábasban készült pörkölt tökfánkkal

Egy egyszerűen elkészíthető étel, ami a fánk begyúrásán kívül szinte semmilyen előkészítést nem igényel. Ehhez a fogáshoz csak egy jó vaslábasra van szükség, semmi másra. Ajánlom azoknak, akik nem szeretnek órákat a konyhában állni, amíg pedig sül a sütőben, addig pihenhetnek.

Hozzávalók 4 személyre:

A fánkhoz:
15 dkg sütőtök
olívaolaj
balzsamecet
30 dkg liszt
1 tojás
csipetnyi só és bors
1 kávéskanál szárított csili

A pörkölthöz:

2 nagy kápia paprika
1 kg sertéslapocka
2 teáskanál só és bors
1 teáskanál őrölt kömény
1 teáskanál őrölt rozmaring
1 evőkanál mangalicazsír
4 nagy paradicsom
2 közepes vöröshagyma
4 gerezd fokhagyma
2 teáskanál fűszerpaprika
2 evőkanál Worcestershire-szósz
1 dl vörösbor
1 konzervvajbab (opcionális)

Elkészítés:

A fánkkal kezdünk. A tököt sózzuk, borsozzuk, locsoljuk meg az olívaolajjal, majd a balzsamecettel, és 200 fokra előmelegített sütőben süssük puhára. Vegyük ki, rakjuk egy tálba, hagyjuk kihűlni.

Törjük szinte krémesre, adjuk hozzá a fánk hozzávalóit, és kézzel jól dolgozzuk össze. Ha szükséges még, lisztezzük, vagy adjunk hozzá egy kevés vizet.
Ezután formázzunk kis golflabdányi fánkokat, és forrásban lévő sós vízben addig főzzük őket, amíg fel nem jönnek a víz tetejére. Szedjük ki, és rakjuk félre őket.

A sütőt melegítsük elő 200 fokra, a paprikát rakjuk be, és addig süssük, amíg el nem kezd feketedni. Vegyük ki, hűtsük le, csumázzuk ki, mossuk át, és szedjük le a paprikahéjat. Vágjuk nagyobb darabokra.

A húst fűszerezzük, és rakjuk egy vaslábasba. Kanalazzuk bele a zsírt, a paradicsomot, a hagymát vágjuk cikkekre, és rakjuk mellé. A fokhagymát tisztítsuk meg, és egészben helyezzük az edénybe. Az egészet fűszerezzük, dolgozzuk össze, rakjuk a tetejére a paprikát, majd öntsük rá a Worcestershire-szószt és a bort is. Fedő alatt 40 percig süssük.

Vegyük le a fedőt, kavarjuk át, majd rakjuk a tetejére a fánkokat, és lefedve további 15 percig, majd fedő nélkül alsó-felső sütéssel 10 percig süssük.

Tipp:

A fánkokkal egyidőben önthetünk bele 1 doboznyi lecsöpögtetett konzervvajbabot is, és ezzel süssük egybe.

Tetszett a recept?

- Mutass többet a szerzőtől -