Nagyon csokis vegán banánkenyér

Egy nem vegán banánkenyér változatot vegánosítottunk, kicserélve a vajat olajra, a tojást lenmagra. Az egyszerűbb, kevert süteményeknél simán működhet ez a fajta babrálás, érdemes kipróbálni.

Hozzávalók 4 személyre:

1 evőkanál lenmag
½ csésze olaj
1 csésze liszt
½ csésze cukor
1 csésze cukrozatlan kakaópor
1 csomag vaníliás cukor
1 teáskanál sütőpor
½ teáskanál szódabikarbóna
4 banán
kb. 1 csésze víz
maréknyi mandula vagy dió a tetejére

Elkészítés:

Előmelegítjük a sütőt 180 fokra. Aztán a tojáshelyettesítő lenmaggal folytatjuk: belemérjük egy botmixerhez való magas edénybe. Hozzáteszünk 3 evőkanál vizet, és mixerrel összedolgozzuk. Amikor már összeállt ragacsos masszává (segíthet a hozzáadott olaj is), pihenni hagyjuk.

Kimérjük a száraz hozzávalókat egy tálba. Ez a kakaó- és cukormennyiség egy kevésbé édes, intenzíven csokoládéízű süteményt eredményez – ha valaki nem erre vágyik, meg lehet fordítani az arányt.

A 4 banánt kettesével beletesszük a magas edénybe, és a botmixerrel összepürésítjük a lenmag-olaj keverékkel. Amikor kész van, lassan hozzákeverjük a száraz alapanyagokhoz. Óvatosan hozzáadunk még egy kis vizet, hogy jó sűrű állaga legyen.

A banánkenyér hagyományosan őzgerinc formában készül, de süthetjük sima, kis méretű
tepsiben is. Ha jobban kiterül, hamarabb kész van, és még inkább hasonlít a brownie-ra.
A sütőben 50–60 percig sütjük, akkor van kész, amikor a beleszúrt pálca tisztán jön ki a közepéből. Bármilyen nehéz is, a szeleteléssel érdemes várni kicsit.

Tipp:Fagyasztott banánnal is tökéletes, de ha héjastul tettük a mélyhűtőbe, ne várjuk meg, amíg teljesen felenged, mert szinte folyékonnyá válik, és nem lehet megpucolni.

A tésztához használhatunk fele finomliszt, fele teljes kiőrlésű liszt kombinációt is.

Tetszett a recept?

- Mutass többet a szerzőtől -