Mindig töröld szárazra, mielőtt elteszed!

Mindegy, hogy rozsdamentes acél- vagy a karbon pengéjű, szárazon tedd el! Alapos mosás, törlés és szárítás – és ezek közül egyik fázist sem ér kihagyni. A legcsekélyebb nedvesség is kárt tehet benne. Az acélpenge nem szereti a forróvizet: folyóvíz alatt öblítsd le, de ez ne legyen a langyosnál melegebb!

Felejtsd el a mosogatógépet!

A minőségi pengéknek nem tesz jót a forró víz, de a mosogatógépbe való különböző mosószerek és öblítők se, nem beszélve a sóról és a forró gőzről… Ha mosogatógépben mosod a késedet, szép lassan tönkreteszed, úgyhogy ez inkább felejtő…

Ne tedd a többi evőeszköz mellé!

Nem arról van szó, hogy kiemelt helye van a konyhában (bár ez is igaz lehetne), hanem arról, hogy a többi villa és kés mellett karcolódhat, tompulhat az éle, ahogy összeérnek. Nem véletlenül találták ki a rejtett késtartókat vagy a mágneses fali késtárolókat – zseniális megoldások erre a problémára.

Ügyelj rá, hogy jó helyen, jó szakember élezze a késeidet!

Lehet bármilyen menő a késkészleted, és tudhatod az összes technikát a használatukhoz, soha nem lesznek tökéletesek, ha nem élezteted őket rendszeresen. Ehhez néhány szabályt kell csak betartanod: 1. Havonta egyszer ellenőrizd az élüket! 2. Kerámia vagy acél felületen élezd vagy éleztesd – attól függően, milyen a kés. 3. Keress egy jó köszörűst (szerencsére a legtöbb piacon vannak még ügyes szakemberek, de ha ezt nem tudod megoldani, akkor szerezz be köszörűtéglát otthonra)

Nem mindegy, milyen felületen vágsz!

Nagyon sokféle vágódeszkát használhatsz, de az elnevezés máris megmutatja a lényeget: deszka, tehát lehetőség szerint fa legyen az alapja. Szép az üveg, a márvány, és kétségkívül praktikus a műanyag is, de hidd el, a kések a fát szeretik. A fa felület nem koptatja annyira a pengét, mint a többi, és nem is csúszik annyira, ami a biztonság szempontjából sem elhanyagolható.

A fanyelű kések

Ha ilyeneket használsz, akkor időnként kend át olajjal, hogy ne száradjanak ki és ne repedezzenek be. (Ugyanez vonatkozik a fa vágódeszkákra is.)

 

Még nincs értékelve.

Kérjük, értékeljen

1 HOZZÁSZÓLÁS