Kardamom fagyi

Ha valaki fogyókúrázik, erre a fagyira még csak gondolni se merjen! Nem a karadmom miatt... Amikor kitaláltam, hogy kardamom fagyit készítek, az jelent meg a képzeletemben, hogy ennek nagyon nagyon krémesnek kell lennie. A sokféle fagyikészítési módszerből összeszedtem mindent, ami az adott fagylaltot krémessé teszi: főztem krémet – a tejet sűrű tejszínre cseréltem benne, a krémhez kevert tejszínt pedig felvert tejszínhabbal helyettesítettem. Ezután a már önmagában is nagyon lágy és krémes masszát még fagyigépben is hosszan fagyasztottam, hogy minél több levegő kerüljön bele. Az volt a tervem, hogy fogyasztás előtt még egyszer robotgéppel is átkeverem és újra a mélyhűtőbe teszem, de erre már nem volt szükség.

Hozzávalók 1 l fagylalthoz:

6 dl sűrű tejszín
6-8 szem kardamom
1/2 vaníliarúd
15 dkg cukor
5 tojás sárgája
2 dl hideg habtejszín

Elkészítés:

A sűrű tejszínt közepes lábosba tesszük, a felhasított vaníliarúdból a magokat a tejszínbe kaparjuk, majd a rúdat is a beledobjuk, a mozsárban kissé megtört kardamom magokkal együtt. Felforraljuk, majd lefedve 1/2 órát állni hagyjuk. Leszűrjük a teszínt, a kardamomot és a vaníliarudat eldobjuk. A tejszínt újra felmelegítjük.
A tojássárgákat a cukorral robotgépben fehéredésig verjük. Egy merőkanálnyit a tejszínből a tojásos masszához adunk, elkeverjük, majd az egészet hozzákeverjük a meleg tejszínhez. Alacsony lángon, folyamatosan kevergetve felfőzzük, amíg besűrűsödik és bevonja a fakanalat. Levesszük a tűzről, jeges vízzel teli tálba állítjuk a lábost és kevergetve lehűtjük.
A habtejszínt kemény habbá verjük és a lehűtött krémhez lágyan hozzákeverjük. 1 órára a hűtőbe tesszük, majd fagyigépben lefagyasztjuk. Fogyasztásig a mélyhűtőbe tesszük.

A kardamom az arab és az indiai konyha kedvelt és nagyon drága fűszere. Arab országokban kávéba (is) teszik, Indiában pedig a chai egyik fő alkotóeleme – innen jött az ötlet, hogy érdemes lenne vele tejszínes édességet ízesíteni. A kardamommal óvatosan kell bánni, mert ha túladagoljuk parfümös, szappanos íze lesz az ételnek, ami különösen egy fagyi esetében nagyon zavaró lenne. Zöld kardamomot használtam, mert a fekete kardamom füstös íze inkább húsokkal, vagy legalábbis egy jó fűszeres curryvel harmonizál jól.

Tetszett a recept?

- Mutass többet a szerzőtől -