Kardamom fagyi

Ha valaki fogyókúrázik, erre a fagyira még csak gondolni se merjen! Nem a karadmom miatt... Amikor kitaláltam, hogy kardamom fagyit készítek, az jelent meg a képzeletemben, hogy ennek nagyon nagyon krémesnek kell lennie. A sokféle fagyikészítési módszerből összeszedtem mindent, ami az adott fagylaltot krémessé teszi: főztem krémet – a tejet sűrű tejszínre cseréltem benne, a krémhez kevert tejszínt pedig felvert tejszínhabbal helyettesítettem. Ezután a már önmagában is nagyon lágy és krémes masszát még fagyigépben is hosszan fagyasztottam, hogy minél több levegő kerüljön bele. Az volt a tervem, hogy fogyasztás előtt még egyszer robotgéppel is átkeverem és újra a mélyhűtőbe teszem, de erre már nem volt szükség.

Hozzávalók 1 l fagylalthoz:

6 dl sűrű tejszín
6-8 szem kardamom
1/2 vaníliarúd
15 dkg cukor
5 tojás sárgája
2 dl hideg habtejszín

Elkészítés:

A sűrű tejszínt közepes lábosba tesszük, a felhasított vaníliarúdból a magokat a tejszínbe kaparjuk, majd a rúdat is a beledobjuk, a mozsárban kissé megtört kardamom magokkal együtt. Felforraljuk, majd lefedve 1/2 órát állni hagyjuk. Leszűrjük a teszínt, a kardamomot és a vaníliarudat eldobjuk. A tejszínt újra felmelegítjük.
A tojássárgákat a cukorral robotgépben fehéredésig verjük. Egy merőkanálnyit a tejszínből a tojásos masszához adunk, elkeverjük, majd az egészet hozzákeverjük a meleg tejszínhez. Alacsony lángon, folyamatosan kevergetve felfőzzük, amíg besűrűsödik és bevonja a fakanalat. Levesszük a tűzről, jeges vízzel teli tálba állítjuk a lábost és kevergetve lehűtjük.
A habtejszínt kemény habbá verjük és a lehűtött krémhez lágyan hozzákeverjük. 1 órára a hűtőbe tesszük, majd fagyigépben lefagyasztjuk. Fogyasztásig a mélyhűtőbe tesszük.

A kardamom az arab és az indiai konyha kedvelt és nagyon drága fűszere. Arab országokban kávéba (is) teszik, Indiában pedig a chai egyik fő alkotóeleme – innen jött az ötlet, hogy érdemes lenne vele tejszínes édességet ízesíteni. A kardamommal óvatosan kell bánni, mert ha túladagoljuk parfümös, szappanos íze lesz az ételnek, ami különösen egy fagyi esetében nagyon zavaró lenne. Zöld kardamomot használtam, mert a fekete kardamom füstös íze inkább húsokkal, vagy legalábbis egy jó fűszeres curryvel harmonizál jól.

Még nincs értékelve.

Kérjük, értékeljen

Előző cikk3 hozzávaló – 1 isteni smoothie
Következő cikkSalmorejo
2006. szeptemberében kezdtem el írni a Lila füge blogot, ami azóta sok változáson ment keresztül, mindig egyre több és szebb lett. Ma már nem blog, hanem ez az oldal. Persze nekem egy oldalnál sokkal több, mert az életem egyre nagyobb, izgalmasabb, szinesebb része.