Narancsos gyömbéres torta karácsonyra

Idén megváltozik nálunk a karácsonyi dekor. Új értelmet/értelmezést nyert az ünnep és ennek megfelelően a yuppie stílusú csicsa vicces, laza, szerethető elemekre cseréltetett. Jöhetnek a szétszedhető díszek, amibe még egy kis ajándékot el lehet rejteni, a lila gumikacsa formájú förmedvények és az aranyos hóbaglyok. Mi is jól szórakozunk és alig várjuk a gondosan megtervezett, százszor elképzelt, megbeszélt és remélt hatást. Már nem kell sokáig várni.

Mindezek szellemében a karcsonyi torta is “cuki” dekorációt kapott. El lehet ezt készíteni karácsonyi-elegánsra is, de nekem nagyon jól esett elszórakozni a mini pillecukorral és a mikulásdísszel.

Gyömbéres narancsszirupos torta

A tortalapot érdemes egy nappal előre elkészíteni, hogy a szirup jól átjárja, összeérjenek az ízek és jól szeletelhető legyen. Én most naranccsal készítettem, de sokféle variációt el tudok képzelni:

  • lime, csipet szerecsendió, a tetejére kókuszcsipsz
  • citrom, vanília, kandírozott citrushéjak és kandírozott gyömbér a krémbe keverve

Recept (24 cm-es tortához)

30 dkg vaj
15 dkg barnacukor
15 dkg golden syrup
10 dkg hámozott gyömbér finomra reszelve
2 dl tejszín
3 tojás
35 dkg liszt
1 csomag sütőpor

Narancsszirup:
1 dl frissen facsart narancslé
1 dl víz
10 dkg cukor

Mascarpone krém:
30 dkg mascarpone
3 1/2 dl habtejszín
3 ek porcukor
3 ek frissen reszelt narancshéj

A vajat közepes lábosban felolvasztom, beleteszem a cukrot, golden syrupot, reszelt gyömbért és alacsony lángon addig keverem, amíg a cukor felolvad.
Egy tálban összekeverem a felvert tojásokat és a tejszínt, a langyos vajas keverékhez adom. Fokozatosan hozzákeverem a sütőporral elkevert lisztet. A masszát sütőpapírral bélelt tortaformába öntöm és 160 fokra előmelegített sütőbe teszem. Kb 40 percig sütöm, amíg nem ragad a tészta a beleszúrt fogpiszkálóra.
A sziruphoz a hozzávalókat összeforralom. Amikor a tortalap megsült, kiveszem a sütőből és azonnal megszurkálom egy hurkapálcikával, a formában hagyom és meglocsolom a sziruppal – akár több lépcsőben is, hogy felvegye a teljes mennyiséget. Hagyom tejesen lehűlni, lefóliázom és éjszakára a hűtőszekrénybe teszem (ez lehet 2-3 óra is, de jobb ha egy éjszakát pihen).
Elkészítem a krémet: a tejszínt felverem, amikor már majdnem megfelelő, finoman adagolva hozzáadom a porcukrot és a mascarponét és tovább verem, amíg közepesen kemény habot kapok.  végén hozzákeverem a reszelt narancshéjat. 3 részre osztom a krémet.
A tortából 3 egyforma lapot vágok és megtöltöm a krémmel, a tetejét csak közvetlenül szeletelés előtt vonom be, hogy szép legyen. Fogyasztásig a maradék krémet és a fóliával letakart tortát hűtőben tárolom, szeletelés előtt bevonom és tetszés szerint díszítem.

Tetszett a recept?

- Mutass többet a szerzőtől -