Tudatmódosítás

Ha visszanézném az elmúlt évek februári posztjait egészen biztos vagyok benne, hogy sok kezdődne panaszkodással. Ez az utolsó téli hónap olyan erőtlenre sikerül mindig. Pedig úgy is fel lehet(ne) fogni, hogy már a tél kétharmadán túl vagyunk és ez a legrövidebb hónap az összes közül. Bíztatom magam. A szürkeség elleni harcban ilyenkor hajlamos vagyok színes ételeket főzni. Ez egyfajta tudatalatti tudatmódosítás: nem szoktam előre elhatározni, csak akkor veszem észre, hogy milyen jót tettem magunkkal, amikor már kiül a vigyor az arcunkra és tele a hasunk.

Zöldséges, tonhalas tészta

Az étel titka – azon túl, hogy szép színes – a hal. Nem konzervet teszek bele, hanem friss tonhalat. Ehhez nem egyszerű hozzájutni, de a Metróban szokott lenni szép friss. Még a megbízható forrásból származó fagyasztott (Fjordin) is szóba jöhet. Ehyszerűen összehasonlíthatatlan a konzerv halas tésztával. Érdemes kipróbálni.

Recept (4-5 személyre)

50 dkg tészta
40 dkg friss vagy fagyasztott, de nem konzerv tonhal
1 nagy sárgarépa
1 nagy cukkini
1 nagy fej hagyma
3 gerezd fokhagyma
3 szardella
40 ml passzírozott paradicsom (passata)
1 kis csokor kakukkfű

frissen őrölt bors
olívaolaj

A cukkinit és a sárgarépát egyforma vékony csíkokra (kb. gyufaszál vastagságú) vágom. Egy serpenyőbe kevés olívaolajat teszek és külön a répát és a cukkinit, több részletben ressre pirítom. Félreteszem. A tonhalat 2×2 cm-es darabokra vágom, kicsit sózom, borsozom és az előbb használt serpenyőben két részletben, adagonként 2 ek olívaolajon átpirítom – kívül kapjanak ropogós kérget, de belül maradjanak rózsaszínűek a falatok. Félreteszem, melegen tartom.
A serpenyőbe 1 ek olívaolajat öntök, felhevítem és beleteszem a szardellaszeleteket. Amikor teljesen szétestek, rádobom a finomra vágott hagymát és az összetört, szeletekre vágott fokhagymát. Puhára párolom, majd beleteszem a kakukkfüvet és felöntöm a paradicsommal. Fedő alatt sűrűsödésig főzöm. Összeforgatom a tonhallal és a zöldségekkel, átforrósítom, ha kell utánaízesítem. Al dentére főtt tésztával tálalom.

Tetszett a recept?

- Mutass többet a szerzőtől -